18.7 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriActionarii SIF Oltenia, strânsi cu usa

Actionarii SIF Oltenia, strânsi cu usa

Actionarii care au in nume propriu sau concertat mai mult de 1% din capitalul social al SIF sunt obligati sa-si declare detinerile. Incalcarea legii se poate solda cu amenzi si actiuni penale.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare si control pe piata de capital, a emis recent un nou proiect de instructiune privind aplicarea unor prevederi ale legislatiei in domeniu. Este vorba de modul in care detinatorii de pachete de actiuni de peste limita legala de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF) vor instiinta organismele competente de acest lucru.


Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care detin in nume propriu sau concertat pachete de peste 1% trebuie sa instiinteze CNVM si SIF ca au depasit plafonul admis si sa isi vânda surplusul de actiuni in termen de trei luni de la data dobândirii. Pe baza acestor declaratii, SIF le va limita dreptul la vot in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) la 1%. Atât SIF, cât si actionarii care nu respecta aceste reglementari sunt pasibili de amenzi. Astfel, in cazul depasirii limitei de detinere de 1%, persoanele fizice risca amenzi de pâna la 5.000 de lei, iar cele juridice – amenzi cuprinse intre 0,5% si 5% din capitalul social varsat.


Sanctiunile pentru SIF care nu au suspendat dreptul la vot in limita de 1% inseamna amenzi de pâna la 25.000 de lei. Informatiile false comunicate organismelor abilitate intra sub incidenta Codului Penal, sub aspectul savârsirii infractiunii de fals in declaratii.


Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF Oltenia, Dinel Staicu, spune ca nu risca sa fie acuzat de abuz in serviciu si ca va impune noile prevederi in societate. „Pâna acum, nu a declarat nimeni ca detine actiuni in nume personal sau concertat mai mult de 1%. Dar daca asa spune legea, ne conformam toti legii. Eu, ca presedinte, nu pot sa dau dreptul la vot actionarilor decât in limita de detinere de 1%. Altfel, inseamna infractiune, abuz in serviciu. Nu-si baga nimeni pielea la saramura pentru asa ceva“, a spus Staicu.


Prin societatile pe care le controleaza indirect, se spune ca Dinel Staicu are in sfera sa de influenta cel putin 4,31% din actiunile SIF Oltenia.


Altii dau un procent chiar mai mare. Ar fi interesant de vazut ce declaratii va face actionarul Staicu presedintelui CA, Dinel Staicu, in legatura cu actiunile concertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS