12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de euro din comertul cu flori

Mii de euro din comertul cu flori

Aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri medii de pe piata româneasca. Investitia este minima, dar profiturile pot fi considerabile. De la 1 noiembrie, florarii au scapat de taxele vamale la importurile din UE, care dublau preturile produselor.


Comertul cu flori este, in prezent, una dintre cele mai profitabile afaceri medii care exista pe piata româneasca. Florariile mai rasarite, cu vad comercial si clienti fideli, pot câstiga anual zeci de mii de euro. Nici profitul patronilor din orasele mici nu este insa de neglijat. Investitia initiala nu este costisitoare, insa câstigurile pot fi insemnate pe termen lung. „Comertul cu flori este o afacere profitabila, dar trebuie sa-ti si placa. Adica sa nu te astepti sa-ti recuperezi investitia intr-un timp foarte scurt. Atunci când vrei sa-ti deschizi o florarie, trebuie sa ai in vedere mai multe lucruri. Spre exemplu, trebuie sa ai bani de chirie, pentru un spatiu aflat intr-o zona centrala, cu vad comercial. O chirie in centru pentru 40 mp costa 600 – 800 de euro. Apoi sunt utilitatile, angajatii si suma pe care o investesti in marfa. Poti investi 50 – 100 de milioane de lei sau mai mult, cât iti permiti. Ca sa câstigi trebuie ca adaosul comercial sa fie de cel putin 30%“, a spus Ionica Nistor, administrator la o firma care s-a lansat de doi ani pe piata craioveana de profil.


Majoritatea florarilor de pe piata craioveana se aprovizioneaza de la sere bucurestene sau din importuri din Olanda. Cel putin la produsele din import preturile au crescut de peste doua ori din cauza taxelor vamale. „Au fost cazuri in care am platit pe taxele vamale mai mult decât am platit pe flori, la pretul de sera. La importuri, ne asociem mai multe firme. Marfa este adusa la Bucuresti, dupa care si-o transporta fiecare cum poate“, a mai spus Ionica Nistor. Cea mai scumpa floare este cicas. Un ghiveci cu o planta de 40 cm poate costa intre 800.000 si un milion de lei, in timp ce un exemplar de 1,5 metri poate ajunge la 5,7 milioane de lei. De obicei, floarea este achizitionata de firme, pentru decorarea birourilor.


Comert on line si taxe vamale zero


De la 1 noiembrie, florarii au scapat de taxele la importurile de flori din statele membre UE.


Pâna acum, aceasta taxa era de 105%, la care se adauga comisionul vamal de 0,5% si TVA de 19%. De acum, taxa vamala va fi zero pentru florile importate din UE si de 140% pentru cele aduse din afara spatiului comunitar.


Alt tip de afacere, tot in domeniul florilor, este comertul on line. Distribuirea prin intermediul internetului aduce profituri neasteptat de mari celor care s-au axat pe o astfel de afacere.


Managerii de pe piata de profil sustin ca rata lunara de profitabilitate in cazul unei firme din domeniu este de 30% din cifra totala de afaceri. Pentru florarie on line iti trebuie un furnizor care sa asigure produse net superioare celor aflate pe piata si o echipa care cunoaste bine internetul. Avantajul este ca afacerea nu necesita investitii la fel de importante ca un magazin si nu are costuri fixe ca acesta. Dezavantajul este acela ca prea putine persoane au acces la internet, dar si mai putine au posibilitatea sa plateasaca on line. Afacerea pe internet are sanse de reusita doar in orasele mari. Perioadele de vârf pentru aceasta varianta sunt 14 februarie, 1 si 8 martie, Pastele si Craciunul.


Care este moda


Cele mai cautate flori sunt trandafirii. Cele mai excentrice sunt nufarul, calele, antharium sau bird of paradise. Cele mai putin cautate sunt garoafele. Majoritatea florilor sunt importate din Olanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS