5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE, de mâna a treia

ELECTROPUTERE, de mâna a treia

Din cauza pierderilor de circa 300 de miliarde de lei vechi, societatea craioveana a fost retrogradata la categoria a treia a Bursei de Valori Bucuresti. In schimb, directorul Cornel Mondea zice ca fabrica lucreaza la doar 20% din capacitate.


SC ELECTROPUTERE SA Craiova a fost retrogradata recent la categoria a treia a emitentilor listati la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din cauza pierderilor inregistrate in ultimii doi ani. Recent, comisia de admitere la cota BVB a propus retragerea actiunilor societatii de la categoria a doua si transferarea lor la categoria a treia. Compania a transmis un material informativ prin care sustine mentinerea actiunilor la categoria a doua. ELECTROPUTERE a inregistrat in acest an pierderi de circa 300 de miliarde de lei vechi. Directorul general al intreprinderii, Cornel Mondea, a declarat ca societatea nu lucreaza la capacitatea maxima. „Sunt asemenea pierderi pentru ca fabrica lucreaza la doar 20% din potential. Noi am trimis un material informativ la BVB. Asteptam privatizarea“, a precizat Mondea. Conducerea firmei a facut recent o invitatie noului presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, pentru a vizita uzina inainte ca aceasta sa fie scoasa din nou la privatizare.


Regulamente restrictive


Brokerii spun ca, potrivit regulamentului, firma trebuia ca la doua din trei raportari consecutive sa inregistreze profit, pentru a fi mentinuta la categoria a doua. „Au fost doi ani la rând in care s-au raportat pierderi. Transferarea la categoria a treia s-a votat, insa nu a fost pusa in practica pâna acum. Categoria a treia este destinata societatilor mai mici, fara un istoric indelungat, dar care activeaza in domenii dinamice si au un potential ridicat de dezvoltare, in acest caz cerintele de capital propriu fiind de un milion de euro. Pentru categoria a doua, societatea trebuie sa aiba un capital propriu de minimum doua milioane de euro, in timp ce pentru categoria intâi capitalul minim propriu trebuie sa fie de opt milioane de euro“, a precizat Leonard Sonei, reprezentant al agentiei locale a Intercapital Invest, societate de servicii de investitii financiare.


Pentru mentinerea intr-o anumita categorie, emitentii trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de lichiditate. Mentinerea la categoria I presupune o rata anuala de tranzactionare de minim 80% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului, un numar mediu de cinci tranzactii pe zi, o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 25.000 de lei si tranzactionarea anuala a cel putin 3% din titlurile prezente pe BVB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS