10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUE ii pune pe craioveni cu burta pe carte

UE ii pune pe craioveni cu burta pe carte

Piata muncii din Craiova este in continua schimbare. Unul din factorii care influenteaza acest domeniu este si constientizarea impactului pe care-l va avea aderarea la Uniunea Europeana asupra acestei piete si implicit importantei unei calificari in munca.


Daca mai anii trecuti numarul solicitarilor pentru participarea la cursuri de calificare si recalificare era destul de mic, in ultimul timp craiovenii par sa constientizeze importanta unei calificari in munca si sa solicite participarea la astfel de cursuri. „In ultimul an putem vorbi de o crestere a numarului de cursanti cu aproximativ 15-20% fata de anii precedenti. Acest lucru se datoreaza, probabil, apropierii momentului aderarii“, a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, oltenii apeleaza la aceste cursuri si pentru ca multi isi incearca norocul in strainatate, unde trebuie sa faca dovada unei calificari. „De fapt, nici angajatorii români nu prea mai cauta personal necalificat“, a spus Nicolaescu.


Cursantii sunt tineri in vârsta de pâna la 30 – 35 de ani


Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii AJOFM Dolj, cele mai multe persoane interesate de cursuri de calificare si recalificare provin din rândul tinerilor.


„Majoritatea cursantilor sunt tineri in vârsta de pâna la 30 – 35 de ani, cei mai multi fiind motivati de perspectiva unei plecari in strainatate. Foarte interesate de cursuri sunt si persoanele de peste 40 de ani“, a afirmat Laura Nicolaescu. Acestea din urma participa la aceste cursuri pentru ca au o calificare care nu se mai cauta, cum e cazul celei de lacatus-mecanic, si drept urmare trebuie sa se reorienteze profesional. Alt motiv este si lipsa unei calificari in munca. „Cursurile de asistent de gestiune, de lucrator in comert, de operator calculator si de secretar sunt cele mai cautate. Alt curs care prezinta mare interes, in special pentru tinerii absolventi, este unul din cursurile nou aparute – de comunicare in limba engleza“, a adaugat Nicolaescu.


Cursuri gratuite pentru someri


Avantajul cursurilor de calificare si recalificare organizate de AJOFM Dolj prin Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor (CRFPA) este acela ca sunt gratuite pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, fie ca primesc sau nu indemnizatii de somaj. Cei interesati trebuie sa depuna o cerere la AJOFM cu optiunea pentru cursul pe care doresc sa-l urmeze.


Cursul incepe in momentul in care se completeaza o grupa de 20 – 25 de cursanti (inainte de inceperea cursurilor, somerilor li se fac analize gratuite). „Noi ii monitorizam aproximativ un an dupa absolvire. Procentajul de incadrare in munca al cursantilor depaseste 50% (ajunge pâna la 80% si chiar 100% in unele cazuri)“, a declarat purtatorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, in prezent, cursurile care asigura cel mai mare procent de incadrare in munca sunt cele de agent de paza si ordine, de operator introducere, prelucrare si validare date (operator calculator), de bucatar-ospatar si cele din domeniul constructiilor (zidar, dulgher, lucrator in structuri pentru constructii).


Cursuri care incep in noiembrie


Luna viitoare, AJOFM Dolj va demara cursurile de asistent de gestiune, de lucrator in tricotaje confectii, de lucrator in structuri pentru constructii, de zidar si de lucrator in comert. Alte cursuri ce vor fi organizate in urmatoarea perioada sunt cele de secretar, confectioner- ansambleor articole textile, administrator imobile, bucatar, dulgher, frizer si zugrav.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS