10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPadurile Doljului se privatizeaza

Padurile Doljului se privatizeaza

Restituirea padurilor catre fostii proprietari pune pe jar reprezentantii institutiilor care au ca sarcina asigurarea respectarii normelor de intretinere a suprafetelor forestiere. Datele oferite de autoritati releva faptul ca din suprafata totala de 80.000 de hectare de padure existenta in Dolj, au fost retrocedate pâna acum peste 20.000 de hectare.


Daca, inainte de aparitia noii legi a proprietatii, fostii detinatori de paduri aveau dreptul de a fi improprietariti cu o suprafata limitata de teren forestier, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr. 247/2005, oamenii si-au putut recupera intreaga suprafata de padure confiscata in timpul regimului comunist. In prezent, conform datelor centralizate de Prefectura Dolj la inceputul lunii iulie, comisia judeteana pentru aplicarea legilor fondului funciar a validat o suprafata de 5.392 hectare de padure care urmeaza sa intre in posesia fostilor proprietari. Cifra reprezinta suprafata validata de comisia judeteana in 86 din cele 111 unitati administrativ-teritoriale ale Doljului. Alchiu Caraghiaur, purtator de cuvânt la Directia Silvica Dolj, a declarat ca, desi institutia a solicitat prefecturii o situatie a terenurilor forestiere restituite in baza Legii nr. 247/2005 pentru a avea o evidenta a padurilor proprietate privata, autoritatile administratiei locale nu au transmis pâna acum datele cerute. „Desi am facut diligente pe lânga reprezentantii prefecturii sa ne transmita si noua situatia exacta a retrocedarilor de teren forestier in baza Legii nr. 247/2005 pentru a avea si noi o evidenta exacta a proprietarilor, acest lucru nu s-a intâmplat pâna acum si nu inteleg de ce“, a spus Alchiu Caraghiaur. Potrivit purtatorului de cuvânt al Directiei Silvice, proprietarii de padure sunt obligati sa respecte un set de opt norme in administrarea padurii si sa asigure intretinerea terenului forestier prin contractarea de servicii silvice. In cazul in care nu asigura administrarea suprafetei de teren detinute, proprietarul nu va putea taia nici un bustean din padurea proprie.


Proprietarii de padure, obligati sa incheie protocol cu ocoalele silvice


Punerea in posesie pe suprafata de padure ceruta si aprobata de autoritati nu este suficienta pentru ca proaspatul detinator sa poata taia in voie copacii din padurea devenita proprietate privata. Atât Legea nr. 247/2005, cât si Legea nr. 38/2006 obliga ocoalele silvice de pe raza localitatii sa asigure in continuare paza si protectia padurii prin incheierea de protocoale cu proprietarii. Pe durata a 180 de zile de la data punerii in posesie, ocoalele silvice asigura paza terenului forestier cu bani de la bugetul de stat. Dupa acest termen, detinatorii de padure sunt obligati sa incheie contracte de paza cu ocoalele silvice sau cu alte societati autorizate. Marian Manescu, reprezentant al Inspectiei de Regim Silvic si Vânatoare Dolj, a declarat ca foarte putini dintre proprietarii pusi in posesie in baza noii legi a proprietatii au respectat actul normativ si au incheiat protocoale pentru paza padurii. „Saptamâna viitoare toti angajatii inspectiei vor merge in comunele din judet pentru a incerca sa-i convinga pe oamenii care au devenit proprietari de padure sa incheie protocoale privind paza suprafetelor pe care le au in posesie. In prima faza mergem pe avertismente, pentru ca amenzile prevazute de lege sunt de ordinul milioanelor de lei, iar oamenii nu au bani. Daca proprietarii nu vor intelege insa ca trebuie sa respecte anumite reguli de intretinere a padurii, vom aplica masuri mai drastice“, a precizat Marian Manescu. Reprezentantul Inspectiei a adaugat ca scopul campaniei va fi si acela de a convinge proprietarii de padure care au intrat in posesie in baza vechilor legi ale proprietatii sa asigure paza suprafetelor forestiere detinute.


1.250 de hectare de padure retrocedate la Desa


Potrivit datelor oferite de Prefectura Dolj, cea mai mare suprafata situata pe teritoriul unei singure comune si validata de comisia judeteana de fond funciar se afla in Desa. Autoritatile judetene si-au dat acordul ca 1.250 de hectare de padure trecute in anexele prezentate de comisia locala sa fie restituite celor sase fosti proprietari. Fiecare dintre cele sase persoane care va fi improprietarita de primarie va primi in jur de 250 de hectare, iar edilul Petre Dorobantu a declarat ca cei mai multi dintre cei care au primit padure in baza Legii nr. 247 au cerut o suprafata si in baza celorlalte legi ale proprietatii, insa au primit doar suprafata maxima prevazuta de lege. „1.250 de hectare de padure apartin unor persoane care au mostenit fostii proprietari si au fost instruite acum de catre seful ocolului silvic de unde a fost luat terenul cum sa aiba grija de padure. Când am restituit padurea in baza celorlalte legi ale proprietatii s-a intâmplat asa cum s-a intâmplat peste tot in tara. Oamenii au luat padurea si au inceput sa taie in nestire. Nici nu o lasau sa creasca bine si o taiau“, a explicat primarul Petre Dorobantu.


15.000 ha retrocedate inainte de 2005


Legea nr. 18/1991 si Legea nr. 1/2000 au permis retrocederea unor suprafete de padure in limita a zece hectare. Potrivit Inspectiei de Regim Silvic si de Vânatoare Dolj, autoritatile locale au restituit in baza vechilor legi funciare aproximativ 15.000 hectare de padure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS