7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa iti schimbi cariera fara stres

Cum sa iti schimbi cariera fara stres

Este actualul loc de munca slujba la care am visat? Daca nu, cum o putem schimba?


Pentru cei interesati de schimbarea carierei, exista suficiente site-uri sau chiar lucrari de specialitate care trateaza aceasta tema. Totul este sa stii sa le cauti. Tot mai multi specialisti sustin, pe baza unor sondaje de opinie, ca in România numarul celor nemultumiti cu locul actual de munca a crescut in mod ingrijorator. Cea mai mare parte a nemultumitilor simt ca fac ceva ce nu li se potriveste cu adevarat. In cele mai multe cazuri, lipsa de informatii si stresul de a nu avea venituri dupa terminarea studiilor i-au facut pe multi sa accepte primul post disponibil. In scurt timp insa, majoritatea si-au dat seama ca nu este totul sa ai un loc de munca.


Analiza inaintea actiunii


Cum cea mai mare parte din timpul nostru o petrecem la serviciu, este esential pentru un psihic sanatos sa ne placa munca pe care o facem. Daca dimineata ne simtim prost dispusi pentru ca incepe o noua zi de munca, este cazul sa luam masuri. Totusi, primul pas nu este actiunea, ci analiza. Iata si câteva sfaturi de analiza, date de cei care se ocupa de fenomen. In primul rând, trebuie sa ne intelegem foarte bine valorile, lucrurile in care credem, cele care ne motiveaza (bani, probleme sociale, familie, frumusete, religie, putere etc.). Apoi, trebuie sa ne intelegem pasiunile. O pasiune este acea preocupare care ne creeaza placere, care ne da energie si emotii profunde. Trebuie, de asemenea, sa ne descoperim punctele tari, talentele pe care le avem si pe care trebuie sa invatam sa le folosim. In fine, in functie de toate aceste lucruri, trebuie sa ne fixam un tel care sa ne incorporeze valorile. In acest fel, alegerile care pot parea dificile vor fi mai usor de luat, iar actiunile noastre vor fi constante. Dupa analiza, urmeaza actiunea (sau nu).


Pentru cei care se gândesc sa faca pasul schimbarii, pericolele esecului nu au trecut. Urmeaza o perioada care poate fi plina de greseli, avertizeaza specialistii. Vom cauta informatii despre domeniile la care ne gândim, citim, facem cercetari, discutam cu oameni din interiorul activitatilor respective. Alt lucru de care trebuie sa tinem seama: sa nu ne intoarcem la scoala pentru a obtine o noua specializare decât dupa ce am testat noul domeniu. O noua diploma s-ar putea sa nu impresioneze pe nimeni. In fine, dupa ce am facut schimbarea, nu trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa se schimbe peste noapte. O schimbare completa de cariera poate dura minimum sase luni pentru a porni, si, de obicei, intervalul se intinde pâna la un an si chiar mai mult.


Teama de schimbare


Schimbarea serviciului este si un lucru generator de stres. Din aceasta cauza, multi aleg sa-si continue activitatea care nu le face deloc placere si nici nu ii satisface. Unul dintre lucrurile de care ne temem este acela ca nu avem experienta in domeniul la care visam. Remediu: sa vorbim cu câteva persoane care activeaza in domeniul respectiv. De la ei putem afla ce fel de cunostinte, cursuri sau experienta ne sunt necesare. Acestea le putem compara cu activitatea pe care o desfasuram. Apoi, trebuie sa ne facem un plan prin care sa ne apropiem cât mai mult de profesia pe care ne-o dorim. Acest plan ar trebui sa includa frecventarea unor cursuri de specialitate sau o perioada de practica voluntara intr-o organizatie non-profit in domeniul pe care ni-l dorim. Alta posibilitate este sa incepem o noua cariera in paralel cu activitatea actuala.


Alt obstacol este vârsta. Unii se gândesc ca sunt prea in vârsta pentru a rezista unei schimbari de acest tip. Cercetatorii au demonstrat insa ca persoanele de vârsta medie au reusit sa-si schimbe profesia si viata in mod drastic. Potrivit specialistilor, in loc sa intre intr-o perioada de declin, barbatii si femeile care ajung la „cea de-a doua maturitate“ (vârste cuprinse intre 45 si 75 de ani) inainteaza in viata beneficiind de o mai profunda intelegere a lucrurilor si de o creativitate revigorata. Conform acelorasi specialisti, nu este deloc neobisnuit pentru un om sa experimenteze trei, pâna la cinci profesii diferite pe parcursul vietii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS