22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDascalu si Iordache, executati de Finante

Dascalu si Iordache, executati de Finante

SC CEROLA, firma patronata de vicepresedintele conservator al Consiliului Judetean Dolj, Constantin Dascalu, si de consilierul craiovean Eugen Iordache, se afla in pragul falimentului, dupa ce afacerile prospere cu cauciucuri sintetice si tampoane igienice au luat sfârsit.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj va scoate la licitatie in cursul primului trimestru al acestui an mai multe active puse sub sechestru de la societatile datornice catre bugetul de stat. Printre firmele executate silit se numara si SC CEROLA SRL Craiova, societate la care finantele doljene au pus sub sechestru un atelier si o hala de productie situate in localitatea Balcesti – Vâlcea. Conform evaluarii, pretul de pornire pentru activele scoase la vânzare este de aproape 340 de milioane de lei vechi. Totusi, se estimeaza ca pretul de piata al activelor ar fi de cel putin 715 milioane de lei vechi. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, societatea mentionata figureaza cu datorii la stat de circa 120 de milioane de lei vechi. In trecut o firma profitabila si recunoscuta in mediul de afaceri local, SC CEROLA se afla acum in pragul lichidarii, dupa cum au marturisit unii dintre asociatii firmei. Dar cine sunt acestia? Conform variantei on line a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), cea mai mare participare in firma o are consilierul municipal craiovean al Partidului Conservator (PC), Eugen Iordache, care detine 26,6% din capitalul social. Ceilalti trei asociati sunt Constantin Dascalu, presedintele PC Dolj si vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Dolj – cu 24,2%, Vlad Cinca – 24,8% si Viorel Marinescu – 24,2%.


Vicele CJ Dolj, membru in CA al firmei


Constantin Dascalu si Eugen Iordache, cele doua persoane cu raspundere in administratia locala si judeteana, sustin ca nu s-au mai ocupat de firma de când au ajuns in functiile publice pe care le detin. „N-am mai participat efectiv la conducerea firmei din anul 2000, când am ajuns la Camera de Comert. Dar, din punct de vedere al achitarii datoriilor catre bugetul de stat nu se pune problema, pentru ca activele firmei valoreaza mult mai mult decât debitele inregistrate“, a declarat Constantin Dascalu, vicele CJ Dolj. Acesta spune ca activele pe care le mai detine firma in localitatea Balcesti valoreaza pe putin doua miliarde de lei, dar ca nu s-a gândit la profitul pe care l-ar avea daca le-ar vinde. Tot acesta a povestit ca in anii ’90 firma avea o cifra de afaceri de câteva milioane de dolari, ocupându-se, in principal, cu importul de cauciucuri sintetice din Rusia si distributia lor pe piata interna. „Importam cauciuc sintetic si negru de fum din Rusia, pe care le vindeam pe piata interna sub pretul pietei. Spre exemplu, firmele din Bucuresti vindeau cauciucul cu un pret de circa 1.000 de dolari pe tona, in timp ce noi il livram pentru 750 de dolari. Aveam cifra de afaceri de milioane de dolari. Numai din impozitul pe profit plateam la stat anual 200.000-300.000 de dolari“, a mai spus Dascalu. Vicepresedintele CJ Dolj a adaugat ca si-a dat demisia din consiliul de administratie al societatii in urma cu aproximativ doi ani, ramânând doar asociat. Conform legii, calitatea de vicepresedinte al CJ Dolj nu ii permite sa mai ocupe o asemenea functie (potrivit art. 87, alineatul 1, litera d, din Legea nr. 161/2003 privind incompatibilitatile alesilor locali). Totusi, conform editiei on line a ONRC, Dascalu inca figureaza ca membru in consiliul de administratie.


Iordache: „Nu am gasit cumparatori!“


In alta ordine de idei, trebuie spus ca afacerea cauciucurilor nu a fost singura in care, la un moment dat, firma a prosperat. Consilierul municipal Eugen Iordache a precizat ca alt sector in care s-a implicat societatea a fost productia de tampoane igienice, in colaborare cu parteneri francezi. „SC CEROLA era actionar si la SODEROFARM SA, societate care producea tampoane pentru femei. De la un timp, afacerea nu a mai mers, pentru ca pe piata au patruns produsele firmelor multinationale. In plus, plateam si leasing-ul pentru linia de fabricatie importata din Franta…“, a spus Iordache. In fine, atât Dascalu, cât si Iordache recunosc ca societatea este cam falimentara la ora actuala si asteapta ca finantele sa-si recupereze datoriile prin vânzarea activelor. „Am incercat si noi sa vindem activele, dar nu am gasit cumparatori“, a concluzionat Eugen Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS