10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimele de Craciun asteapta aprobarea sefilor

Primele de Craciun asteapta aprobarea sefilor

Cu toate ca Sarbatorile de iarna determina o crestere a nevoilor personale, fiecare companie are propria modalitate de a-si recompensa angajatii. Astfel, in timp ce unele sunt mai generoase, altele „aloca“ un buget de austeritate.


In prag de Sarbatori, toata lumea face bilanturi, planuri si mai ales cumparaturi, asa ca orice banut in plus este de mare ajutor pentru bugetul craiovenilor. Pentru a-si arata aprecierea si pentru a veni in sprijinul angajatilor, unele companii obisnuiesc ca, in perioada Sarbatorilor, sa-si recompenseze angajatii sub forma primelor de Craciun. Din acest punct de vedere, angajatii Cailor Ferate Române (CFR) sunt printre cei mai fericiti craioveni. „In contractul colectiv de munca este prevazuta o prima echivalenta cu valoarea unui salariu de clasa intâi de salarizare. Anul acesta, angajatii CFR vor primi 3.100.000 de lei vechi, cu aproximativ 300.000 de lei mai mult decât anul trecut“, a declarat Gheorghe Fratica, lider sindical CFR. Recompensarea salariatilor de la Caile Ferate nu se opreste insa aici, deoarece persoanele care au copii cu vârste de pâna la 18 ani vor mai primi câte un milion de lei.


Prime de peste 2.000.000 de lei


Angajatilor de la Daewoo Automobile li s-a acordat o prima de Craciun in valoare de aproximativ 2.800.000 de lei, cu 300.000 de lei mai mare fata de anul trecut. In plus, cu prilejul Craciunului, lucratorii de la Daewoo se vor bucura de doua ori deoarece, in afara de asa-numita „prima de porc“, alt avantaj de care beneficiaza este Serbarea Pomului de Craciun, la care participa toti angajatii si copiii lor. Acestia din urma vor fi rasplatiti cu cadouri de la „Mosul“. Aprecieri din partea firmei au primit si angajatii companiilor Electroputere Craiova, recompensati cu 2.500.000 de lei de persoana, si SC Avioane Craiova. Acestia din urma au primit bonuri valorice de 2.200.000 de lei, adica cu 400.000 de lei mai mult decât in 2004.


Unii investitori au decis impotriva „primelor de porc“


Fiecare companie are insa propria viziune asupra modului in care-si motiveaza angajatii. Astfel, sunt si salariati craioveni carora li s-au taiat „banii de porc“. Printre acestia se numara lucratorii de la CET 2 Isalnita, care nu au primit si nici nu sunt sanse prea mari sa primeasca astfel de prime. „Facilitatile pentru salariati sunt incluse in salarii de aproximativ doi ani. Daca sunt insa economii la fondul de salarii (format din banii ramasi de la concediile medicale si cele fara plata), acestea vor fi acordate salariatilor“, a declarat Constantin Balasoiu, director CET 2 Isalnita.


Alta categorie defavorizata din punct de vedere financiar este cea a salariatilor Electrica Oltenia. Potrivit spuselor lui Vasile Iordache, director financiar-contabil al Electrica Oltenia, sindicatele au facut solicitari pentru acordarea de prime, care nu s-au concretizat inca. „Asteptam sa vedem parerea investitorilor“, a adaugat Iordache. Nici angajatii Doljchim nu sunt mai norocosi. Dumitru Ungureanu, directorul societatii, a afirmat ca deocamdata salariatii nu au primit nici o prima si nici nu are inca informatii ca ar primi. Societatea urmeaza insa politica PETROM, respectiv OMV, asa ca ramâne de vazut daca Mos Craciun ii va vizita si pe ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS