13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPetardele se vând si in trenuri

Petardele se vând si in trenuri

Trenurile care circula pe rutele din judetul Gorj sunt pline de comercianti ambulanti de petarde si alte produse pirotehnice a caror vânzare a fost interzisa prin lege.


In ciuda faptului ca a fost interzis, comertul cu petarde a inflorit in Gorj. Si nu oriunde se vând petarde de toate tipurile si marimile, ci in locuri in care fie vigilenta oamenilor legii nu este atât de ridicata, fie in zone in care politistul lipseste cu desavârsire. Daca tarabele din piete si chioscurile amplasate pe bulevardul Victoriei din Târgu Jiu sunt „nesigure“ pentru comercializarea materialelor pirotehnice, trenurile au devenit locul preferat al celor care vând ilegal astfel de produse. De dimineata pâna seara, grupuri de vânzatori ambulanti, in general de etnie roma, ii imbie cu petarde pe calatori. Preferate sunt trenurile personale, unde biletul este mai ieftin, iar clientela este mai multa. „Hai, sefu’, ia petarde de la mamaie. Ieftine ca leul nou! Zece mii cutia, hai ca e la fel ca anul trecut si e oferta, ca la piata nu gasesti!“, este oferta ce poate fi auzita de un calator care se deplaseaza pe ruta Târgu Jiu – Turceni, de exemplu.


10.000 de lei vechi cutia


O cutie care contine 40 de petarde clasa I poate fi achizitionata contra sumei de 10.000 de lei vechi. In functie de marimea si numarul petardelor, preturile pot varia intre 10.000 si 40.000 de lei vechi. Vânzatorul ambulant de petarde, care isi desfasoara activitatea pe tren, beneficiind sau nu de complicitatea celor in drept sa aplice legea, nu actioneaza niciodata singur. O persoana merge din vagon in vagon si verifica daca totul este in regula si daca zona este libera: „Mergeam la tara, la taiatul porcului, si trenul era plin. Si la dus si la intors tot veneau indivizi si ne rugau cu petarde. Aveau de toate felurile. Intâi a intrat unul si s-a uitat in toate partile, iar in spatele lui a intrat o tiganca de-asta cu plasa plina. Nu stiu de unde le-o fi luat. Au vândut destule. La intoarcere i-am vazut iar. Cred ca nu se ia nimeni de ei. Cine stie câte au bagat pe piata pâna acum, ca iar o sa ne bubuie urechile de Revelion. Politia sta cu mâinile in sân si mai e si lege care le interzice!“, a declarat o persoana care a fost rugata sa cumpere petarde. Amenda pentru cei care folosesc petarde variaza intre trei si sase milioane de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU