15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRetelele de cartier, in plina expansiune

Retelele de cartier, in plina expansiune

Retelele informatice de cartier au inceput sa se dezvolte la Târgu Jiu din ce in ce mai rapid, in municipiu existând deja o astfel de retea, autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.


Retelele de cartier (ISP zonal, pentru cunoscatori) au devenit o alternativa economica si sociala a cererii de informatie si comunicatie electronica. Dupa cum declara specialistii, cele mai multe dintre retelele de cartier din Târgu Jiu au pornit de la ideea de a crea posibilitatea schimbului de informatie sau de la dorinta de a juca, in retea, impreuna cu un vecin, ultima varianta a unui joc aparuta pe internet. In ultima perioada, dezvoltarea retelelor de cartier a cunoscut o dinamica importanta, numarul utilizatorilor crescând de câteva ori intr-un interval de doar cinci, sase luni. Retelele de cartier functioneaza dupa reguli interne proprii, asigura suport online pe messenger, pe propriile pagini web sau pe forumul orasului Târgu Jiu (forum.targujiu.net). Mitrut Stanoiu, managerul si administratorul unei astfel de retele, a declarat ca marele avantaj pentru utilizatorii computerului este accesul foarte rapid la serverele si la reteaua municipiului. La nivelul orasului Târgu Jiu, numarul celor care beneficiaza de aceste servicii se ridica la aproximativ 500.


Afaceri de succes


Mitrut Stanoiu are 28 de ani si s-a lansat cu succes in lumea IT. In ciuda faptului ca locuieste la Târgu Jiu si a avut numeroase oferte de a lucra pentru companii multinationale de profil, Mitrut Stanoiu a ramas in orasul natal pentru a-si dezvolta o afacere in domeniul IT. Acesta detine in prezent prima retea de cartier din Târgu Jiu autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. „Exista o comunitate in crestere de gameri, surferi, maniaci dupa yahoo messenger si dependenti de download la viteze metropolitane, persoane care respira sau isi dezvolta afaceri online. Am reusit sa legam prietenii in acest mod, chiar daca la inceput nu ne cunosteam. Incercam sa dezvoltam o comunitate puternica a celor care se exprima, invata, se informeaza, se joaca si dezvolta afaceri pe web. Retelele de cartier din Târgu Jiu au aparut ca fenomen social, autonom, ca raspuns la o cerinta care nu putea fi satisfacuta prin mediile obisnuite. Pornite initial din pasiune, ele s-au dezvoltat foarte rapid, pentru fiecare dintre managerii acestora incepând sa se transforme intr-un business ce nu poate fi trecut cu vederea. Este foarte interesant fenomenul din punct de vedere social si economic, dat fiind faptul ca este o initiativa care in alte state nu este gasita. Spre exemplu, in Ungaria accesul la internet se face exclusiv prin marii furnizori, termenul de «retea de cartier» fiind inexistent. Cu siguranta, anul 2006 o sa aduca un plus de calitate si dezvoltare pentru aceste comunitati“, a declarat Mitrut Stanoiu, manager al AT Labs Network, care este in prezent listata pe www.retele.net.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS