19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul datornicilor din Gorj - plin de afaceristi dubiosi

Topul datornicilor din Gorj – plin de afaceristi dubiosi

Cu doar câtiva angajati, SC SIATRA PROD SRL Târgu Jiu, patronata de afaceristul rom Constantin Ninel Potirca, se afla pe locul I in topul debitorilor, având datorii la stat mai mari decât Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).


Topul datornicilor la bugetul de stat, dat publicitatii de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, contine o serie de nume de firme ai caror patroni au facut cariera in dosare penale si au dat de nenumarate ori cu subsemnatul in fata organelor de ancheta. Pe lânga faptul ca au serioase probleme cu legea ori nu s-au ocupat de buna functionare a firmelor pe care le-au condus, patronii din top zece au restante mari in ceea ce priveste plata obligatiilor la bugetul de stat si la alte bugete. Fata de clasamentele trecute, in care pe primul loc se aflau firme mari si care apartin statului, in prezent, lider la debite la bugetul statului este SC SIATRA PROD SRL din Târgu Jiu, cu peste 409 miliarde de lei vechi. Firma apartine cunoscutului om de afaceri de etnie roma Constantin Ninel Potirca, presedintele Asociatiei Patronatului Oamenilor de Afaceri de Etnie Roma din România.


Sechestru de 164 de miliarde de lei vechi…


Pe locul doi in topul debitorilor intocmit de Finantele Publice se afla Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), cu o datorie de 392 de miliarde de lei. Conducerea DGFP Gorj a declarat insa ca SNLO nu va trece in 2006 cu datoriile actuale, intrucât beneficiaza de scutiri de la plata impozitelor la bugetul de stat.


„Majoritatea datoriilor reprezinta taxa pe valoarea adaugata. Conform legii, noi am aplicat sechestre pe bunurile mobile si imobile, valoarea acestora depasind 164 de miliarde de lei vechi. Au fost intocmite 50 de procese-verbale pentru 50 de bunuri mobile si imobile. Este vorba de sedii de exploatari miniere, sediul SNLO, autoturisme, baza de tratament de la Sacelu si altele“, a declarat Dumitru Pirvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj. Alt debitor este SC ROSTRAMO SA, cu 339 de miliarde de lei, care ocupa locul al treilea. Firma beneficiaza, de asemenea, de scutiri de la plata debitelor.


Alte nume suspecte


Pe locul patru este ACMM Târgu Jiu (162 de miliarde de lei vechi debite), intrata in lichidare judiciara. Societatea i-a apartinut afaceristului rom Dan Bircina, cercetat de procurori pentru evaziune fiscala. SC CITEX ocupa locul cinci in topul debitorilor din Gorj, cu suma de 131 de miliarde de lei vechi, firma fiind pusa pe butuci de Mihnea Costoiu, cel care a fost o perioada si secretar general in Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Locul al saselea este ocupat de TAMSA Jilt, cu 127 de miliarde de lei vechi, iar pe locul al saptelea se situeaza SC FORAJ SONDE Târgu Carbunesti (121 de miliarde de lei vechi), care i-a apartinut omului de afaceri vâlcean Ion Marin. Acesta a pierdut FORAJ SONDE, din cauza ca nu a reusit sa respecte contractul de privatizare. Marin incepuse sa vânda activele la fier vechi si a obtinut printr-unul dintre directorii Foraj credite de la BCR Novaci de aproape 300 de miliarde de lei vechi. UR Jilt este pe locul opt cu debite de 118 miliarde de lei, iar pe locurile noua si zece se afla: AUTO ITIA Matasari (101 miliarde de lei vechi), fosta firma a lui Ion Negricioiu, arestat la un moment dat, si SC ROVIMCON, cu 93 de miliarde de lei vechi. ROVIMCON a fost condusa de unul dintre prietenii lui Mischie, Ion Raitaru, care s-a ocupat si de constructia de case pentru stramutati, dar a avut si afaceri cu Primaria Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS