26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsigurarile vor detine 3% din PIB

Asigurarile vor detine 3% din PIB

Mai mult de jumatate din firmele private de asigurari, in pericol sa-si piarda avizul de functionare


Piata Asigurarilor din România va detine, in urmatorii trei ani, aproximativ doi-trei la suta din Produsul Intern Brut, iar in 2005 aceasta va depasi aproape un miliard de euro ca volum al primelor subscrise, conform unei declaratii a presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan.


In prezent, domeniul asigurarilor detine 1,4% din PIB, in timp ce in 1992 reprezenta numai 0,3 procente. In 2004 piata asigurarilor din România a fost de 860 de milioane de euro, din care asigurarile generale au detinut aproximativ 665 de milioane de euro. Potrivit statisticilor, un român aloca 40 de euro pentru asigurari, spre deosebire de un luxemburgez care cheltuieste circa 10.000 de euro anual. In 2001 un bulgar aloca 28 de euro, in timp ce un român doar 15-18 euro pe an.


Masuri pentru cresterea credibilitatii


Exista inca multi oameni in România care nu au incredere in piata asigurarilor. Solutia este ca firmele de profil sa protejeze interesele clientilor prin ofertarea unei game variate si avantajoase de produse. „Am propus introducerea in legislatie a obligativitatii informarii corecte a clientilor“, a spus Nicolae Crisan.


Activitatea de actuariat va avea o importanta sporita


„Nu vom mai accepta bilanturi de la societatile care practica asigurari pe viata fara a fi verificate de un actuar certificat“, a declarat presedintele CSA. Decizia a fost luata in urma recomandarilor Uniunii Europene, care a sugerat implementarea unei abordari preventive in supravegherea pietei. Singura institutie din România care poate elibera un certificat de actuar este Asociatia Româna de Actuariat (ARA), organizatie infiintata in anul 2000. ARA are in prezent 70 de membri dintre care 50 sunt studenti la institutul britanic I&FoA. Obiectivele principale ale Asociatiei Române de Actuariat pentru anul 2006 sunt cresterea numarului de actuari si pregatirea acestora conform standardelor europene. „Dorim sa ne asiguram ca actuarii certificati in România au o conduita profesionala si morala corespunzatoare si se situeaza la inaltimea rolului lor“ a declarat Adrian Allot, presedintele ARA.


Firmele de asigurari, afectate de legislatie


Dintr-un numar total de 43 de societati autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa desfasoare activitati de asigurari private, mai mult de jumatate se afla in situatia de a-si pierde avizul de functionare daca nu gasesc intr-un interval de timp relativ scurt resurse de capitalizare exclusiv in forma baneasca. Suma totala pe care companiile trebuie sa o verse in mai putin de un an se ridica la 50 de milioane de euro. Pentru multe dintre societati misiunea de a atinge prin forte proprii limita de capital impusa (8-24 de milioane de lei) pare imposibil de realizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS