20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSomerii cu studii, slab cotati la bursa AJOFM

Somerii cu studii, slab cotati la bursa AJOFM

Tot mai multi doljeni au acces la institutiile de invatamânt superior, insa o mare parte dintre absolventi prefera sa caute de munca pe cont propriu, dupa ce au terminat facultatea.


Putini someri si-au gasit de lucru pe masura pregatirii prin intermediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, indica o statistica facuta pe parcursul ultimului an. Situatia este generata si de faptul ca firmele care ofera posturi prin AJOFM cauta meserii care nu necesita neaparat pregatire superioara, spre deosebire de cerintele somerilor care aleg sa-si caute astfel o slujba. Potrivit statisticilor efectuate de AJOFM Dolj, in topul ofertelor de munca din partea firmelor se afla meseriile de confectioner imbracaminte si incaltaminte, zidar, zugrav, dulgher, fierar betonist, tâmplar, inginer in constructii si agent de asigurari. Analiza arata insa ca somerii solicita alt tip de slujbe, in special cele care necesita studii medii si superioare. Astfel, cele mai cautate sunt posturile de juristconsult, contabil, economist, operator pe calculator, asistent medical si profesor. La coada clasamentului meseriilor solicitate de someri se afla cele de turnator-formator, prelucrator prin aschiere, automacaragiu, masinist pod rulant si forjor. In topul angajarilor se afla meseriile de vânzator, agent de paza, agent comercial, agent de vânzari si sofer.


Burse de munca organizate periodic


De altfel, contradictia dintre ceea ce ofera patronii si ceea ce solicita somerii se poate observa din bursele locurilor de munca organizate in acest an prin AJOFM Dolj. Ultimul eveniment de acest gen a avut ca tinta absolventii. Cei 103 agenti economici participanti au pus la dispozitie 798 de locuri de munca. Evenimentul a adunat 400 de absolventi, insa doar 37 dintre acestia si-au gasit un loc de munca corespunzator pregatirii profesionale sau aspiratiilor personale.


La bursa locurilor de munca pentru femei, au fost disponibile 458 de posturi si au participat 1.350 de persoane. Dintre acestea, 88 si-au gasit locuri de munca potrivit pregatirii si aspiratiilor personale. Si la persoanele cu handicap, din 258 de oferte de munca si 112 participanti, doar sapte si-au gasit slujbe prin bursa. Mult mai greu se pot angaja persoanele de etnie roma. La ultima bursa, din 36 de agenti economici vizitati pentru depistarea locurilor de munca vacante, doar zece au participat efectiv la actiune. Au fost puse la dispozitia etnicilor romi 109 locuri de munca si au participat 43 de persoane. Dintre acestea, doar doua si-au gasit posturi corespunzatoare pregatirii profesionale sau aspiratiilor personale. Mai multe slujbe prin bursa si-au gasit persoanele cu handicap. Pentru acestea, au fost disponibile 258 de posturi. Din 97 de participanti, sapte si-au gasit slujbe chiar in ziua de desfasurare a bursei. In sfârsit, la bursa generala a locurilor de munca au fost puse la dispozitie 849 de posturi. Din 175 de agenti economici vizitati pentru depistarea locurilor de munca vacante, 33 au participat efectiv la preselectarea candidatilor. Doar 109 persoane si-au gasit locuri de munca potrivit pregatirii si aspiratiilor personale dintre cele 1.780 prezente la actiune.


Acte necesare pentru dosarul de evidenta


Pentru a fi luat in evidenta de AJOFM Dolj, un somer aflat in cautarea unui loc de munca trebuie sa depuna la sediul institutiei, din str. Eugeniu Carada nr. 13 A, un dosar care sa contina:


– actul de identitate (original si copie);


– actele de studii de calificare (original si copie);


– carnetul de munca, in cazul persoanelor provenite din munca (original si copie);


– adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana respectiva este apta de munca sau are, eventual, restrictii medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS