10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSiclitaru - teapa de 20 de miliarde la buget

Siclitaru – teapa de 20 de miliarde la buget

Rambursarile ilegale de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj revin in forta. Comisarii Garzii Financiare au descoperit o noua teapa de zeci de miliarde de lei din bani publici, in care a fost implicata o societate comerciala din Craiova, patronata in prezent de doi oameni de afaceri controversati, Iulian Siclitaru cu participare directa si Dinel Staicu, prin Asociatia FPP Oltenia. Un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) dat ieri publicitatii precizeaza ca SC Sicotex SRL, firma specializata in executia si vinzarea confectiilor textile, si-a insusit in mod fraudulos aproape 20 de miliarde de lei pe care le-a obtinut cu titlu de returnare de TVA de la finantele doljene in 2003, motivind ca a cumparat 5,9 hectare de teren la Podari cu suma de 123,7 miliarde de lei. Furnizorul, SC ECD Impex SRL, cumparase la rindul lui bunurile de la SC Frigogel cu 198 de milioane de lei si le-a revindut imediat firmei controlate la vremea aceea de Siclitaru la un pret de… 619 ori mai mare!


Smecheria prin care bugetul de stat s-a ales cu o paguba de aproape 20 de miliarde de lei a fost pusa la cale la sfirsitul anului 2003. Comisarii Garzii Financiare au descoperit prin verificari incrucisate ca SC Sicotex SRL a cumparat de la SC ECD Impex SRL Dolj mai multe bunuri de natura imobiliara din Podari (5,9 hectare de teren, mai multe bazine si doua grajduri cu o suprafata totala de peste 4.000 de metri patrati), dupa ce aceasta din urma le achizitionase la rindul ei de la SC Frigogel SRL cu putin timp inainte de a le vinde mai departe. Dintr-un foc, EDC a marit pretul terenului de 619 ori, ceea ce inseamna ca initial la cumparat cu doar 198 de milioane de lei.


Pentru a crea impresia de legalitate, vinzatorul a emis pe numele firmei lui Iulian Siclitaru o factura fiscala in care a trecut ca valoare a tranzactiei suma de 123,7 miliarde de lei vechi, iar ulterior, cele doua societati au incheiat si contractul de vinzare-cumparare. Prin respectivul document, Sicotex se obliga sa achite cele aproximativ patru milioane de dolari integral pina la sfirsitul anului 2007, fara sa intocmeasca insa si un grafic de esalonare a platilor, dupa cum se mai arata in comunicatul ANAF. Prevalindu-se de contractul incheiat cu SC ECD Impex, societatea controlata de Siclitaru a solicitat si a obtinut din partea DGFP rambursarea a 19,7 miliarde de lei reprezentind TVA, suma din care au fost efectuate, partial, compensari in contul impozitelor si taxelor pe care Sicotex le avea de platit statului.


Restul sumei a intrat insa in conturile firmei. Cu toate acestea, pina la data aprobarii rambursarii, societatea nu platise vinzatorului nici un leu, dupa cum au descoperit comisarii Garzii. Nici ECD nu s-a achitat de obligatiile fiscale aferente tranzactiei. Aceasta nu si-a platit darile catre buget si, mai mult, incepind cu luna mai 2004 a intrat in procedura de lichidare judiciara, ceea ce face aproape imposibila misiunea fiscului de recuperare a datoriei. Conform comunicatului ANAF, comisarii banuiesc totodata ca unele persoane din actionariatul SC Sicotex SRL au detinut anterior aceeasi calitate si in cadrul SC ECD Impex SRL. Pentru continuarea cercetarilor, dosarul a fost trimis pe adresa Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, iar Garda Financiara va sesiza Oficiul pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor. Nici DGFP Dolj nu va sta cu miinile in sin, dupa ce a scos cu generozitate din pusculita aproape 20 de miliarde, ci va declansa controale de fond pentru stabilirea obligatiilor totale ale firmei catre buget.


Cine este Sicotex?


Alaturi de Iulian Siclitaru care detine 40% din capitalul social, Sicotex ii mai are ca actionari pe Dinel Staicu, prin intermediul Asociatiei FPP Oltenia, cu 30%, si Dumitru Pirvu, cu 30%, acesta din urma fiind si administratorul societatiii inca din 2001. Daca Siclitaru si Pirvu au state vechi in firma, nu acelasi lucru se poate spune despre fostul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova. „Eu sint actionar minoritar la Sicotex de maximum un an. Nu stiu ce au facut ei inainte in bucataria lor interna. Actiunile le-am primit in contul unei datorii de doua-trei miliarde de lei pe care o avea catre Asociatia FPP Oltenia unul dintre fostii actionari. Nu stiam ca Sicotex a cumparat teren la Podari. Stiu despre grajdurile de acolo. Am si eu un teren la Podari de opt hectare pentru care am primit o oferta de trei milioane de euro, dar nu face parte dintre cele sase cumparate de Sicotex“, a declarat pentru GdS Dinel Staicu. Contactat telefonic, actionarul-administrator Dumitru Pirvu nu a comentat in nici un fel acuzatiile aduse de Garda Financiara firmei pe care o conduce. „E o poveste mai lunga. Nu pot sa vorbesc acum“, a spus acesta, dind de inteles ca trebuie mai intii sa ia aprobare de la actionarul majoritar, Iulian Siclitaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU