17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTuica fara autorizatie de la Finante

Tuica fara autorizatie de la Finante

Vilcenii care produc tuica sau rachiu in gospodarie nu se inghesuie sa le si vinda, daca e sa ne luam dupa informatiile furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Vilcea, care pina la aceasta data nu a eliberat nici o autorizatie de producator individual.


Conform legislatiei in vigoare, gospodariile individuale care produc bere, vinuri si bauturi fermentate, altele decit bere si vinuri, pot vinde aceste produse numai pe baza autorizatiei de producator individual emisa de autoritatea fiscala teritoriala si numai catre un antrepozit fiscal de productie.


Astfel, gospodariile individuale care produc tuica si rachiuri naturale din fructele proprii, au cazane proprii si doresc sa vinda produsul finit pot face acest lucru doar in baza autorizatiei de producator individual emisa de Directia Generala a Finantelor Publice Vilcea.


Autorizatia se obtine pe baza unei cereri adresate DGFP Vilcea. Si familiile care produc tuica si rachiuri din fructe pentru consum propriu, chiar daca nu vind produsul finit, au obligatia de a se inregistra la Administratia Finantelor Publice de care apartin.


Inregistrarea se face in baza unei declaratii pe propria raspundere. In ambele cazuri, gospodariile individuale sint considerate acele gospodarii care nu efectueaza operatiuni in sistem de prestari de servicii.


Cantitatea maxima de tuica sau rachiuri pe care taranii o pot produce in gospodarie si pentru care nu sint nevoiti sa plateasca accize este in prezent de 300 de litri pe an. Cantitatea de tuica sau rachiu care depaseste acesta cota este supusa accizelor legale in vigoare.


Tuica si rachiurile naturale din fructe pot fi obtinute in sistem de prestari de servicii numai la distilerii autorizate ca antrepozite fiscale de productie. Autorizatia pentru desfasurarea activitatii se elibereaza de autoritatea fiscala centrala in baza unei cereri si a documentelor prevazute in aceasta.


Cererea se depune la Directia Generala a Finantelor Publice, impreuna cu toate documentele necesare.


Dupa verificarea de catre DGFP a documentatiei complete, aceasta va transmite dosarul cu propunerea de aprobare (sau respingere, dupa caz) catre Comisia de autorizare a antrepozitelor fiscale din cadrul Ministerului Finantelor Publice.


Prestatorii de servicii in domeniul productiei de tuica si rachiuri din fructe trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru oricare alt antrepozit fiscal de productie. In Vilcea, pina acum a fost autorizat un singur antrepozit fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS