15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul nou are inca imagine veche

Leul nou are inca imagine veche

Dintre cele peste 70 de bancomate, doar patru emit bancnote noi


Denominarea din iulie a adus dupa sine multe schimbari in sistemul bancar. Softurile bancomatelor ar fi trebuit si ele schimbate pentru ca ATM-urile respective sa elibereze numerar. Cu toate acestea, in Craiova, doar patru bancomate dintre cele 70 elibereaza moneda noua. De luna acesta insa, majoritatea sucursalelor judetene ale bancilor isi propun distribuirea de bani noi prin macar unul dintre bancomatele pe care le detin.


Pe 1 iulie 2005, moneda nationala a României, leul, a fost denominata, astfel incit un leu nou echivaleaza cu 10.000 de lei vechi. Ca urmare a acestei situatii, din punct de vedere tranzactional, intreaga retea de ATM-uri (bancomate) si POS-uri (permit eliberarea de numerar prin contul curent de la casieriile bancilor si plata cu cardul) opereaza numai in noua moneda, RON. Astfel, afisarea soldurilor, introducerea sumelor solicitate pentru eliberare de cash sau plata facturilor se realizeaza in RON, si nu in ROL. Leii vechi vor putea circula insa pina la data de 31 decembrie 2006. Drept urmare, conversia efectiva a ATM-urilor pentru a distribui fizic lei noi se va face treptat. Astfel, in prezent, exista atit bancomate care elibereaza bancnote din noua emisiune, cit si bancomate care elibereaza lei vechi.


Sursele de bani noi sint in suferinta


Desi a trecut aproape o jumatate de an de la denominare, dintre cele peste 70 de bancomate existente in oras, doar patru sint adaptate la leii noi. Un bancomat din 14 ale BCR, doua din noua ale BRD si unul din doua ale Bancii Carpatica, cam la atit se rezuma ATM-urile care elibereaza bancnote noi. Situatia este urmare a faptului ca, desi au grafica si culoarea dominanta asemanatoare cu cea a vechilor bancnote, dimensiunile noilor bancnote, identice cu cele ale euro, necesita schimbarea softurilor ATM-urilor si reglarea casetei din interiorul bancomatelor pentru noul format.


Exista insa si alte motive pentru care bancile nu elibereaza inca numerar nou. „Raiffeisen Bank nu elibereaza bancnote noi prin nici unul dintre cele 15 bancomate din Craiova, pentru ca nu am vrut sa apara sincope in activitate. Dupa 1 ianuarie 2006, vor fi insa introduse astfel de ATM-uri“, a declarat Viorel Teodorescu, directorul general al Raiffeisen Bank, sucursala Dolj. Nici de la bancomatele ING Bank nu poate fi inca retras numerar sub forma de bancnote noi.


Cu toate astea, cele patru bancomate ale acestei institutii accepta depunerea de lei noi, astfel ca ATM-urile cu pricina vor fi alimentate nu numai cu ajutorul BNR, ci si prin colectare de cash.


Din noiembrie, invazie de bancnote noi


Unele banci au hotarit insa ca, incepind dintre aceasta luna, macar unul dintre bancomatele sucursalelor locale sa elibereze bani noi din conturile de carduri. Astfel, in cursul lunii noiembrie, singurul bancomat Finansbank din Craiova va fi resetat pentru a putea elibera bani noi. In aceeasi directie va actiona si Banc Post. „Dintre cele zece bancomate din Craiova, unul, cel de la sucursala, va elibera bancnote noi incepind din noiembrie 2005, conform planului stabilit de reprezentantii de la Bucuresti cu reprezentantii Asociatiei Române a Bancilor“, a declarat Marioara Mihai, director adjunct Banc Post, sucursala Dolj.


Pina la sfirsitul anului, vor mai fi supuse modificarilor necesare, si implicit vor elibera mult rivnitele bancnote, doua dintre cele opt ATM-uri ale Bancii Tiriac, precum si o parte dintre cele sapte ATM-uri ale Bancii Transilvania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS