15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri1.000 de mineri ramin fara slujbe

1.000 de mineri ramin fara slujbe

O mie de mineri vor fi disponibilizati anul viitor, ca urmare a programului de restructurare a Companiei Nationale a Huilei Petrosani, dupa ce in cursul acestui an 1.200 de ortaci au ingrosat rindurile somerilor din Valea Jiului.


Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Nationale a Huilei, a declarat ca minerii care vor iesi din sistem vor beneficia de aceleasi conditii ca si cei disponibilizati anterior, respectiv salarii compensatorii si protectie sociala timp de doi ani.


„Indemnizatiile se vor acorda pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni, la nivelul salariului mediu pe economie din momentul iesirii din sistem, respectindu-se ordonanta privind protectia sociala a salariatilor disponibilizati, care expira pe 31 decembrie 2006“, a afirmat Surulescu. Directorul general al CNH Petrosani a mentionat ca anul viitor fondurile pentru investitii se vor diminua cu 14,6 la suta deoarece se reduc alocatiile bugetare acordate de stat, iar efortul investitional se va indrepta doar spre minele care vor putea functiona fara subventii dupa anul 2010, cind se finalizeaza programul de restructurare.


Administratia Companiei Nationale a Huilei a pregatit mai multe variante de buget, care urmeaza sa fie discutate cu reprezentantii MEC in zilele urmatoare. Bugetul CNH pe anul 2006 va avea unele constringeri, in sensul ca subventia va fi diminuata, iar procesul de restructurare va continua.


In urma restructurarilor din sectorul minier, la Compania Nationala a Huilei Petrosani, anul viitor numarul salariatilor va scade sub 12.000, in timp ce numarul oficial al somerilor din Valea Jiului va depasi 10.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU