19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomiile s-ar putea duce in consum

Economiile s-ar putea duce in consum

Chiar daca Banca Nationala si Ministerul de Finante remunereaza cu randamente tot mai reduse banii atrasi de la bancile comerciale, acestea nu se grabesc sa reduca dobinzile la credite. De aceasta masura sufera insa dobinzile la depozite.


Aceasta situatie poate conduce la o reducere a economisirii populatiei. Exista riscul ca banii sa se indrepte catre consum, ceea ce ar putea impinge si mai sus inflatia, la peste 8,3%, fata de prognozele optimiste de la inceputul anului care indicau o majorare a preturilor de 7%.


Comparativ cu sfirsitul lui decembrie 2004, cind dobinzile anuale erau cuprinse, in general, intre 12 si 14%, situatia devine dramatica pentru posesorii de lei, avind in vedere ca statul retine un impozit de 10%, care va deveni 16% de anul viitor.


De altfel, acest aspect al cresterii consumului a fost luat in calcul de BNR atunci cind a decis sa limiteze creditarea in valuta. Piata bancara continua sa se adapteze la masurile impuse de Banca Nationala. O parte din banci au fost chiar nevoite sa stopeze momentan acordarea de credite in valuta, fiindca depasesc plafonul impus de 300% din fondurile proprii.


Masura luata de BNR a fost justificata de necesitatea mentinerii creditelor in limitele de prudentialitate. Guvernatorul Mugur Isarescu preciza ca, in cazul in care nu ar fi fost luata decizia respectiva, raportul creditelor in valuta, comparativ cu cele in lei, ar fi putut creste de la un raport de 60-40% la 70-30%, situatie care ar fi putut pune BNR in incapacitatea de a controla cererea de credite prin politici monetare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU