19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCupoanele agricole „vechi“ sint valabile pina pe 1 decembrie

Cupoanele agricole „vechi“ sint valabile pina pe 1 decembrie

Mare bataie de cap au dat bonurile valorice – cupoanele – agricultorilor doljeni. Distribuitorii produselor agricole subventionate de stat, saminta, ingrasaminte chimice si pesticide, refuza sa mai primeasca bonuri valorice eliberate in primavara acestui an pe motiv ca sint „vechi“. Asta in ciuda faptului ca pe fiecare cupon scrie „valabil pina pe 1 decembrie 2005“. Problema consta in faptul ca majoritatea taranilor au ramas cu acele bonuri valorice la chimir, pentru ca nu s-au grabit sa le cheltuiasca pina la campania de recoltare a culturilor din vara.


Un exemplu in acest sens este situatia de la SC SEMROM Oltenia SA – punctul de lucru de la Livezi, comuna Podari. Directorul Constantin Nastase a spus: „Noi am fi bucurosi sa mai putem primi acele bonuri, eliberate in primavara, insa nu ni le mai deconteaza Directia Agricola Dolj. Si asa dureaza aproape sase luni pina ne dau banii pe bonurile valorice predate. Am avut, intr-adevar, probleme cu agricultorii, insa n-avem ce le face. Oamenii nu stiu ca acele cupoane au fost valabile pina la strinsul recoltelor. Pe ele scrie 1 decembrie pentru ca pina la acea data le putem noi deconta la Directia Agricola pe cele primite pina in vara“.


Pentru a afla cum stau lucrurile cu acele cupoane pe care Guvernul României a pus o data-limita de valabilitate, ne-am adresat Directiei Agricole. Directorul adjunct, Valentin Bulumaci, a spus: „Bonurile sint valabile! Guvernul a luat horarirea ca bonurile valorice eliberate in primavara sa mearga in paralel cu cele eliberate in toamna acestui an. Agricultorii isi pot lua produsele care sint scrise pe cupoane, pina pe 1 decembrie, cu cele din primavara, si pina pe 15 martie 2006, cu cele din toamna. In cazul in care Constantin Nastase nu a aflat acest lucru, sa se intereseze la noi si-i vom da si pe fax documentul de la guvern“.


Si de la Directia Agricola, inapoi la SEMROM, unde de data asta am discutat cu directorul general, Victor Vataman: „Din pacate, nu stiam de acea decizie a guvernului, pentru ca la noi birocratia merge bine, restul mai greu. Noi va multumim ca ne-ati adus aceasta informatie, pentru ca am avut nenumarate reclamatii de la agricultori. Chiar sint bucuros, pentru ca avem foarte multa saminta de griu, in special, pe care o putem livra. In situatia asta, oamenii sa vina linistiti cu bonurile si vechi, si noi pentru a lua saminta“.


Singurul lucru care mai trebuie precizat pentru stiinta oamenilor de rind este faptul ca ei trebuie sa primeasca marfa de valoarea inscrisa pe cupon. Produsele agricole subventionate au acelasi pret, indiferent ca sint luate cu bani sau cu cupoane.


Deja s-a infiripat o practica in rindul comerciantilor cu astfel de produse: de exemplu, un sac de azotat este „vindut“ cu 45 de lei noi in bani si cu 55 de lei noi daca agricultorul preda bonuri valorice. Aceasta nu este altceva decit specula, care poarta numele de evaziune fiscala. Pentru ca diferenta de bani sau de marfa nu este inregistrata in contabilitate. E de prisos sa mai spunem ca este categoric interzisa vinzarea sau cumpararea bonurilor valorice, asa cum se intimpla in Piata Centrala din Craiova. Acolo, diversi indivizi „soptesc“ la urechile trecatorilor, pe sub nasul Politiei Comunitare, „Cumpar cupoane agricole“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS