17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatorii refuza credite de la Somaj

Angajatorii refuza credite de la Somaj

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj inregistreaza o cerere scazuta de acordare a creditelor pentru agentii economici care angajeaza someri. „Banii pentru acordarea creditelor in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca au ajuns la noi abia in luna august. Cu toate ca a trecut mai mult de o luna, nu am finalizat nimic in ceea ce priveste acordarea de astfel de credite. Am fost uimiti, deoarece, desi au venit foarte multi agenti economici sa se intereseze de conditiile cerute pentru obtinerea banilor, nimeni nu a depus dosarul in acest sens“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executiva a AJOFM Dolj.


In opinia conducerii institutiei, unul dintre motivele pentru care angajatorii intirzie sa ceara creditare pentru angajarea de persoane fara un loc de munca este dat de faptul ca 6,6 miliarde de lei din bugetul asigurarilor pentru somaj au ajuns la agentia doljeana abia in luna august. Un alt motiv este cel al dobinzilor practicate, desi acestea sint foarte avantajoase. Rata somajului in judetul Dolj este mai mica decit media pe tara, cu toate ca AJOFM Dolj a inregistrat, la sfirsitul lunii august, o rata a somajului in usoara crestere fata de luna iulie cauzata, in principal, de prezenta in numar mare a absolventilor promotiei 2005. La o rata a somajului de peste 6%, dobinda la creditare ar fi de un sfert din dobinda de referinta a BNR, respectiv de 2%, dar cum Doljul are o rata a somajului sub 6% dobinda la creditele luate de la AJOFM prin intermediul Bancii Nationale creste la jumatate din dobinda de referinta practicata de banca. Astfel se ajunge la o dobinda mai mare, respectiv de 4%.


Un al treilea motiv, potrivit modificarilor aduse anul acesta Legii nr. 76/2002, este cel de majorare de la trei la cinci ani a perioadei pe parcursul careia agentul economic este obligat sa mentina angajata persoana pentru care a obtinut creditul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU