10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentrale termice subventionate de guvern

Centrale termice subventionate de guvern

Doljenii cu venituri mici care folosesc gazele naturale pentru incalzirea locuintelor vor primi incepind cu aceasta toamna ajutoare banesti pentru montarea de centrale termice individuale sau de arzatoare automatizate. Ajutorul acopera 30-35% din costurile totale ale achizitionarii, montarii si punerii in functiune a unei centrale termice sau a unui arzator. Reprezentantii Directiei Judetene de Munca Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Dolj asteapta publicarea normelor metodologice in Monitorul Oficial pentru a putea pune in aplicare OU nr. 91/2005, privind programul de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza gazele naturale pentru incalzirea locuintei.


„Vinerea aceasta, directorul adjunct al DMSSF Dolj, Marius Simcelescu, va participa la Bucuresti la o intilnire a reprezentantilor directiilor din toata tara, la care va fi prezent ministrul Gheorghe Barbu. Acolo se va discuta si despre ajutorul acordat celor care isi incalzesc locuintele cu gaze naturale. Normele metodologice de aplicare a OU nr. 91/2005 au fost adoptate de Guvernul României in sedinta din 13 octombrie 2005, dar nu pot fi puse in aplicare pentru ca inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial“, a afirmat Doina Tircomnicu, director interimar al DMSSF Dolj.


Venitul net al celor care pot primi acest ajutor nu trebuie sa depaseasca 3.100.000 de lei pe membru de familie. Ajutorul banesc consta in bonuri valorice primite de catre solicitant de la DMSSF Dolj in termen de 15 zile de la depunerea cererii tip. Firmele autorizate de Asociatia Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) au obligatia sa incheie protocoale de colaborare cu directia de munca prin care se obliga sa livreze, sa instaleze si sa puna in functiune, pentru beneficiarul ajutorului banesc, o centrala termica individuala sau, dupa caz, trei arzatoare automatizate. De asemenea, firmele trebuie sa accepte plata pe baza bonurilor valorice si sa transmita DMSSF Dolj, pina la data de 15 a fiecarei luni, situatia centralizata privind titularii lucrarilor si sumele cheltuite.


Titularii ajutoarelor banesti trebuie sa achite la firmele autorizate contravaloarea lucrarilor efectuate, plata pentru care pot folosi bonurile valorice acordate de guvern. Pentru acordarea ajutorului, pe trimestrul IV al acestui an, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei a prevazut 390 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS