12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBlocul S200, istoria vie a „prosperitatii“ Universitatii din Craiova

Blocul S200, istoria vie a „prosperitatii“ Universitatii din Craiova

Situatia blocului S200 situat la intersectia strazilor Calea Bucuresti cu A.I. Cuza din Craiova a ramas neschimbata de mai bine de 15 ani. Aflat intr-un continuu stadiu de conservare, blocul S200 a fost pe rind, in lipsa altor utilizari, locul preferat al protestatarilor cu ginduri sinucigase si toaleta trecatorilor cu nevoi fiziologice imediate. Cu toate ca acum patru ani s-a pus problema reabilitarii cladirii printr-un imprumut bancar cu garantie guvernamentala, situatia imobilului nu a fost rezolvata nici pina in prezent. Desi conducerea Universitatii din Craiova, institutia in administrarea careia se afla cladirea, spune ca problema va fi transata in curind, atit autoritatile locale, cit si cele judetene se declara nemultumite de tergiversarea procesului de reabilitare a imobilului si de imaginea negativa pe care blocul S200 o confera municipiului Craiova.


Considerat „oaia neagra“ a constructiilor din municipiul Craiova, alaturi de vesnic neterminata Sala Polivalenta, blocul S200 a stirnit, de-a lungul timpului, multe controverse si neintelegeri intre autoritati, care il priveau ca pe o oportunitate de afaceri, Universitatea din Craiova, a carei conducere dorea dezvoltarea in incinta blocului a unui parc tehnologic IT, a avut in urma cu patru ani, posibilitatea de a contracta un imprumut bancar in valoare de 12 milioane de dolari cu garantie guvernamentala, valoare la care s-ar fi ridicat la momentul respectiv reabilitarea cladirii. Ideea a fost insa repede abandonata atunci cind conducerea institutiei si-a dat seama ca nu va putea returna banii imprumutati. De atunci insa conducerea Universitatii si-a schimbat optica si s-a decis sa transeze problema imobilului cit mai curind. Un prim pas in acest sens a fost deja facut. Institutia a inceput realizarea cadastrului spatiului, urmind ca in faza urmatoare Universitatea sa obtina din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, proprietarul de drept al cladirii la ora actuala, titlul de proprietate asupra imobilului. De abia atunci, spun reprezentantii Universitatii din Craiova, se va putea discuta de oportunitati de afaceri. „Pina acum am avut numeroase oferte din diverse tari: Belgia, Italia, Germania, dar nimeni nu voia sa se asocieze cu noi atita timp cit nu aveam nici un act cu care sa dovedim ca blocul este al nostru. Dupa ce vom obtine titlul de proprietate, lucrurile se vor schimba“, a declarat Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova. Ion Vladimirescu sustine ca, desi cladirea s-a aflat timp de 15 ani in stadiu de conservare, valoarea imobilului a crescut de-a lungul timpului, fiind estimata in prezent la 60-70 de miliarde de lei vechi, suma in care intra si investitiile de aproximativ 17-18 miliarde de lei facute pina acum.


„Vreau sa terminam o data cu problema S200“


Desi initial municipalitatea si-a manifestat dorinta de a prelua imobilul si a purtat chiar si o discutie preliminara cu reprezentantii Universitatii, primarul Craiovei, Antonie Solomon, afirma acum ca institutia pe care o conduce nu tine neaparat sa achizitioneze cladirea si ca tot ce vrea este ca blocul sa fie in sfirsit reabilitat. „Conducerea Universitatii din Craiova este cea care m-a chemat sa rezolvam o data problema cu blocul S200. Ei se tin de capul meu de un an, nu eu am fost cel cu initiativa. Am purtat o discutie de principiu cu domnul Vladimirescu. Noi ne-am oferit sa achizitionam blocul si sa dam altceva la schimb Universitatii, o alta cladire. Primaria nu tine insa neaparat sa obtina blocul S200. Eu vreau doar ca la sfirsitul mandatului, in maximum doi-trei ani, sa terminam o data cu problema S200, cu Sala Polivalenta si centrul Craiovei. Blocul S200 este o rusine pentru Craiova, este ruina Craiovei. De 15 ani zace acolo!“


La rindul sau, Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca, desi presa a vehiculat faptul ca CJ Dolj ar fi interesat de o asociere cu Primaria Craiova pentru preluarea imobilului situat la intersectia strazilor Calea Bucuresti si A.I. Cuza, implicarea sa in cazul preluarii a avut doar rolul de a rezolva disensiunile iscate intre municipalitate si conducerea Universitatii. „Atit timp cit primaria vrea sa se implice in rezolvarea acestei situatii eu ii sustin si cred ca este cea mai indicata sa faca lucrul acesta. Numai in conditiile in care se va ajunge la o intelegere cu Universitatea. Eu nu vreau sa ma bag in aceasta chestiune pentru ca institutia pe care o conduc nu are nici o legatura cu cladirea respectiva. Am vrut doar sa dezamorsez o situatie si sa se rezolve problema, insa CJ nu e interesat de cladirea respectiva“.


Destinatia finala: parc tehnologic IT


Rectorul Vladimirescu a afirmat insa ca, dupa obtinerea titlului de proprietate, probabilitatea ca Primaria municipiului Craiova sa preia imobilul este destul de mica. „Noi vrem inca sa dam cladirii destinatia initiala: aceea de parc tehnologic IT. Pentru a realiza acest lucru vrem sa ne asociem prin participatiune cu un investitor serios, iar eu ma indoiesc ca primaria are destui bani pentru a investi aici. Poate doar in cazul in care si ei se asociaza cu un investitor. Dorim ca o parte din cladire, un etaj sau doua, sa poata fi folosita in continuare de Universitate si, din beneficiile pe care investitorul le-ar realiza de pe urma folosirii imobilului, si institutia pe care o conduc sa primeasca o parte. Astfel, Universitatea ar avea un venit sigur pe termen lung. In nici un caz nu voi accepta vinzarea totala a blocului, fara nici un beneficiu pentru Universitate“. Concluzia care se poate trage din cele relatate mai sus este ca, desi toate personajele povestii doresc un „happy end“ cu beneficii in primul rind pentru imaginea orasului Craiova si in al doilea rind pentru viitoarea proprietara a cladirii, ziua in care se va taia panglica in fata blocului S200 este inca destul de departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS