17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentrele de zi, subventionate de Consiliul Local Craiova

Centrele de zi, subventionate de Consiliul Local Craiova

Consiliul Local (CL) Craiova va suporta din aceasta luna, de la buget, 25% din cheltuielile de functionarea a serviciilor de zi pentru copiii cu nevoi educative speciale. Conform Legii 272/2004, centrele de zi nu mai pot functiona, ca pina in prezent, in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Dolj. In schimb, CL Craiova are obligatia, in conformitate cu acelasi act normativ, sa organizeze, in mod autonom sau prin asociere, servicii de zi, potrivit nevoilor din comunitate. Neavind posibilitati financiare suficiente, primaria a decis sa colaboreze in continuare cu DGASPC Dolj. In aceasta situatie, patrimoniul centrelor nu poate fi separat de cel al directiei. Astfel, CJ Dolj si CL Craiova trebuie sa finanteze impreuna activitatea centrelor.


In Craiova, exista trei scoli speciale: „Sfintul Mina“, „Sfintul Vasile“ si „Beethoven“, care asigura astfel de servicii pentru 160 de copii. Centrele de zi ofera program de recuperare, dupa orele de curs, pina la ora 18.00, iar copiii beneficiaza de masa de prinz si gustare la ora10.00 si la ora 16.00. Banii vor fi utilizati pentru asigurarea ratiei zilnice de care beneficiaza fiecare copil (42.800 de lei). Conform unui studiu realizat de reprezentantii directiei, pentru cele trei scoli speciale, suma totala pentru anul scolar 2005 – 2006 este de 49.305,6 RON.


„In mod normal, centrele de zi ar trebui infiintate de autoritatile tutelare locale. Consiliul local neavind aceste posibilitati, ne-am oferit noi sa dezvoltam aceste servicii pentru ca dispunem de infrastructura necesara. Cheltuielile legate de prestarea serviciilor vor fi suportate de CL Craiova. Directia noastra nu mai poate finanta serviciile pentru copiii care beneficiaza de o masura de protectie speciala, deoarece HG 1438/2004 ne interzice in mod expres“, a precizat Cornel Baloiu, purtator de cuvint in cadrul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS