20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Natural Born Readers

Desigur că, în anii moderni, e aproape de neconceput ca o persoană să nu fie informată măcar asupra unor sectoare esențiale, oferindu-i-se (sperăm, cu corectitudine) date relevante despre domeniile economic, social, cultural, sportiv, politic etc.

Despre avalanșa informațională și despre măsura în care ne slujește cu adevărat în momentul în care depășim o anumită limită am mai scris aici.

O altă problemă ar fi excesul de știri care conțin violență sau care tratează accidente care duc la deces. În fiecare zi aflăm că ”un cetățean a fost spulberat de un bolid”, ”un muncitor a suferit un accident mortal”, ”două clanuri rivale s-au încăierat cu bâte și cuțite”, ”un suporter a fost linșat” etc.

De acord, sunt fapte care fac parte din realitate și nu pot fi ignorate. Dar sunt ele, cu adevărat, mai importante decât problemele legate de educație sau de neajunsurile sociale, ”cântărește” mai mult o bâtă de baseball bine aplicată decât segmentele cultural, social, educațional?

În ultimă instanță, mă ajută cu ceva pe mine, ca individ, să aflu în fiecare zi cine, de ce și cum a murit față de ce îmi poate oferi viitorul într-o societate care doar se pretinde normală?

Filmul ”Natural Born Killers”, al lui Oliver Stone, în pofida notorietății, nu mi s-a părut o capodoperă ca realizare artistică. Adică e o peliculă bună, fără îndoială, dar nu atinge gradul de excepțional. Însă mesajul, vai!… Zece din zece sau ”10 out of 10”, în limbaj de internet.

Trăim într-o lume nebună, în care valorile sunt inversate, iar discernământul afectat, în care media caută doar spectaculosul și elementul-șoc în detrimentul autenticului și al valorii, în care cei care trebuie să ofere un exemplu nu pot trece examenul moral nici pentru ei înșiși.

Ca atare, viziunea împinsă la extrem a lui Stone, în care devii vedetă ori celebritate ucigând este mai curând una metaforică, dar nu chiar atât de îndepărtată de realitate.

Se știe că, în media ca și în film, ”sexul vinde”, dar și ”violența atrage”. Este suficient să pui o fată dezbrăcată într-o poză sau să proiectezi câțiva litri de sânge în imaginile difuzate pe ecran pentru ca succesul din punct de vedere al vizualizărilor/numărului de bilete vândute să fie aproape garantat.

Este drept, de la un moment dat, prin folosire în exces, chiar și acestea au ajuns să se demonetizeze.

Dorința de a pune cât mai mult sex și cât mai multă violență în conținutul unui material scris sau video este, cred, mai degrabă rodul observațiilor făcute de psihologi decât vreo înclinație nesănătoasă a scriitorilor/regizorilor/jurnaliștilor în a promova astfel de elemente. Se știe, doar, că nimeni nu vrea să rămână cu marfa nevândută…

Însă, chiar dacă (probabil) este un pont vândut de psihologi, rămâne la fel de dăunător pentru public.

În fond, repetarea în exces a unor astfel de știri/filme/materiale cu ingredientele menționate nu poate să ducă decât la un rezultat negativ. În cele din urmă, vei dori să imiți și tu ceea ce auzi/vezi/parcurgi. După o părere personală, numărul îngrijorător de mare de atacuri armate soldate cu victime, în special în școli, colegii, universități are drept una dintre cauzele principale acest ”cult” modern al violenței, în care esențial este să te răzbuni sau să-ți impui punctul de vedere cu forța – și, mai ales, să o faci într-o manieră în care lumea să te țină minte.

Însă, în egală măsură, este o notă foarte proastă și pentru publicul-țintă.

Desigur, nimeni nu spune că am ajuns sau am putea ajunge la acel grad de evoluție în care toată lumea să asculte Bach sau Chopin și să se uite la filme de Bergman ori Tarkovski.

Dar, chiar dacă gusturile sunt și vor rămâne extrem de variate (și de discutate), nu putem progresa cu adevărat dacă nu ieșim din sfera pornografiei și a violenței în exces, dacă nu ne putem stăpâni emoțiile vrând să știm exact ”cum a murit ăla” și ”cine s-a mai culcat cu cine”.

În fond, la scară universală, e chiar irelevant.

Numai că, trebuie să admitem, toți suntem ”Natural Born Readers”.

Și atât rechinii din industria media, cât și a cinema-ului știu prea bine asta. Și, am putea spune, chiar profită…

Autor: Mihai Gându

Citeşte şi: Trafic oprit pe DN 2 Bacău-Roman. O cisternă cu motorină s-a răsturnat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS