4.8 C
Craiova
vineri, 16 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Cultura Craiova: Despre oameni, tradiții și evenimente, în albume

Craiova: Despre oameni, tradiții și evenimente, în albume

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a decis ca evenimentele cu public, pe care nu le-a mai putut organiza anul acesta, să se regăsească în albume cu file de arhivă și istorii trăite, despre oameni, tradiții, cântec și joc popular.

Astfel, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, două cărți au văzut deja lumina tiparului: „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ și „Festivalul de datini și obiceiuri Tradițiile verii“, ambele apărute la Editura Revers din Craiova, și urmează să fie tipărite „Alaiul Călușului Oltenesc“ și „O istorie povestită a Casei Creației – de vorbă cu Paula Dogăroiu“.

„Vorba pâinii la Dolju-n bucate“

Albumul „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ reconstituie în cuvinte și imagini atmosfera evenimentului cu același nume, din 15 mai 2019, de la Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, eveniment organizat cu sprijinul voluntarilor din localitățile Afumați, Calafat, Bârca, Urzicuța, din Asociația Macedonenilor din Romania, Asociația Vlahilor din Bulgaria, Căminul Cultural din Florentin – Bulgaria și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, cu invitați: conf. univ. dr. Carmen Banța, de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, și Doru Ciolacu, realizatorul emisiunii „Ţăst-show“ de la TVR Craiova.

„Festivalul de datini și obiceiuri Tradițiile verii

Cel de-al doilea album, proaspăt sosit de la editură, „Festivalul de datini și obiceiuri Tradițiile verii“ este o sinteză a celor opt ediții ale proiectului, o prezentare a obiceiurilor care au construit imaginea acestuia în cei opt ani.

În paginile volumului dedicat Festivalului „Tradițiile verii“ se regăsesc ansamblurile folclorice din Dolj, dar și din alte județe ale României, precum și soliștii vocali care au însuflețit spațiul public urban cu atmosfera verilor din satul tradițional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Voleibalistele Craiovei şi-au aflat programul de la turneul final....

Echipa feminină de volei SCMU Craiova, sub conducerea lui...

ȘTIRI GdS

Oxigenul, în parametri la SJU Craiova. Se pot face...

Presiunea oxigenului la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este în parametri normali, pentru moment, după ce au fost realizate lucrări tehnice de urgenţă...

Poduri peste Desnăţui şi Terpeziţa, la Carpen

Aşa arăta podul peste Desnăţui, de pe DC 61 Carpen - Orodel, după o ploaie.

Elevi din Craiova, medaliaţi cu aur, argint şi bronz...

O nouă performanţă în pandemie. Trei elevi de la Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova au reuşit să fie pe podiumul Olimpiadei Naţionale de...

Disponiblizări la Salubritate – problemele continuă

Angajații care refuză locurile de muncă pleacă acasă

Mai multe locuri ATI Covid în Dolj. Toate, ocupate

De câteva zile, a crescut numărul locurilor la terapie intensivă din judeţul Dolj, după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" a mai...