10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrincipalele schimbări aduse Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Principalele schimbări aduse Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții suferă o nouă modificare după recenta schimbare din iunie anul acesta. Astfel, prin Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial nr. 873 din 30 octombrie 2019 („Legea nr. 193/2019”), legiuitorul a adoptat o serie de amendamente menite să sprijine și să simplifice demersurile ce trebuie întreprinse de investitorii/beneficiarii lucrărilor de construcții.

Acest act normativ intră în vigoare în data de 4 noiembrie 2019. În cele ce urmează vom prezenta pe scurt câteva dintre modificările aduse de Legea nr. 193/2019.

1. Simplificarea procedurii de autorizare și avizare

Eliminarea unor avize și acorduri

O primă modificare pentru simplificarea procedurii de autorizare constă în eliminarea necesității avizului serviciilor deconcentrate ale autorităților centrale privind protecția sănătății populației pentru anumite categorii de lucrări, cu excepția situației în care potrivit legilor speciale este nevoie de un studiu de evaluare a impactului asupra sănătății. Astfel, lucrările exceptate sunt: construirea de anexe gospodărești, construirea de împrejmuiri și construirea de locuințe unifamiliale.
De asemenea, pentru autorizarea anumitor lucrări nu mai este nevoie de obținerea actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului – dintre acestea menționăm: construirea de împrejmuiri, construirea de anexe gospodărești, cu excepția celor utilizate pentru creșterea animalelor, consolidări ale imobilelor existente.

O altă măsură menită să degreveze periplul solicitanților necesar pentru finalizarea lucrărilor constă în faptul că avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construire vor fi valabile și pentru autorizarea lucrărilor de racordare și branșament la rețelele publice de utilități. Așadar, solicitantul nu va mai fi pus în situația de a solicita alte avize pentru lucrările de branșament. Totodată, autorizația de construire eliberată pentru executarea lucrărilor de bază va fi valabilă și pentru executarea lucrărilor de racordare la utilitățile publice.

Citeşte continuarea pe hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS