13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCESE solicită reuniune extraordinară JAI pentru integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen

CESE solicită reuniune extraordinară JAI pentru integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen

Comitetul Economic și Social European (CESE) a lansat, joi, un nou apel oficial pentru urgentarea procedurilor de acces în spațiul Schengen al României și Bulgariei, fără impunerea de condiții suplimentare.

Rezoluția CESE a fost confirmată de vicepreședintele Comitetului, Laurențiu Plosceanu, Președinte A, RACO și Vicepreședinte UGIR.

Redăm în continuare textul acestui deosebit de important document prin care se cere o reuniune extraordinară a JAI până la sfârșitul acestui an.

“În ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Comitetul Economic și Social European : își reiterează poziția susținută de Comisia Europeană și de Parlamentul European, conform căreia cele două state membre (România și Bulgaria) îndeplinesc toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen și consideră că este imperativ ca formalitățile să fie îndeplinite rapid.

Comitetul ia act de progresele în ceea ce privește posibila aderare a celor două state membre la Spațiul Schengen, ca prim pas doar la nivel de transport aerian, și încurajează Președinția spaniolă, Consiliul și statele membre să organizeze o reuniune extraordinară JAI pentru a adopta un acord în acest sens până la sfârșitul anului 2023.

Impunerea unor condiții suplimentare riscă să creeze confuzii

CESE consideră că impunerea unor condiții suplimentare pentru ca cele două state membre să adere la Spațiul Schengen, care depășesc tratatele și reglementările existente, riscă să creeze confuzii între domeniile distincte cum ar fi domeniul liberei circulații și al migrației nereglementate, să complice și să perturbe periculos buna funcționare a UE, în conformitate cu valorile sale fundamentale și cu principiile Cartei Europene a Dreptului Omului.

Comitetul Economic și Social European a susținut întodeauna ideea extinderii Spațiului Schengen și a încurajat instituțiile europene și statele membre să ofere un cadru juridic și politic pentru participarea tuturor statelor membre ale UE și EFTA, asigurând libertatea de circulație a persoanelor și mărfurilor, în conformitate cu principiile și valorile Uniunii Europene”

Oliver Ropke

La scurt timp după adoptarea Rezoluției, Oliver Ropke, Președintele Comitetului Economic și Social European, a postat pe X: “Este un puternic apel pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”.

de Ștefan RĂDEANU

Citește și: 56 de cupluri de râmniceni, sărbătorite la împlinirea unei jumătăți de veac de căsnicie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS