13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Națională: Ce militari și ce tehnică militară defilează pe sub Arcul de Triumf din Capitală

Ziua Națională: Ce militari și ce tehnică militară defilează pe sub Arcul de Triumf din Capitală

România sărbătorește 105 ani de la Marea Unire, iar în mod tradițional 1 Decembrie e sărbătorit la București cu o mare paradă militară pe sub Arcul de Triumf. Peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini defilează în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul de Ziua Națională, scrie Hotnews.

În premieră la această paradă vor participa tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale. Parada militară a început la ora 11.00.

Vedetele” acestei ediții a paradei militare de Ziua Națională

Armata română va participa la Parada Militară de Ziua Națională în 2023 cu o serie de echipamente noi și tehnică militară recent achiziționată în ultimii ani și intrate de curând în operarea forțelor armate române.

Sistemele de rachete HIMARS (foto #1 mai jos), sistemul antiaerian Patriot (foto #2), noile vehicule blindate de luptă JLTV ale Forțelor Speciale, transportoarele blindate Piranha 5 în toate configurațiile sale, dar și cel mai recent avion C-130H Hercules care a fost primit din Statele Unite. Totodată, la parada din acest an vor participa și numeroși soldați străini din țările NATO care au trimis contingente la grupul de luptă al alianței din țara noastră. Franța va participa cu celebrele tancuri de luptă Leclerc, iar Belgia, Portugalia și Polonia vor prezenta fiecare ce transportoare blindate de luptă au în dotare.

O premieră va fi și survolul zonei cu noile elicoptere Black Hawk ale departamentului pentru situații de urgență ce au fost recepționate de curând.

Totodată, pe deasupra Arcului de Triumf vor zbura avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, avioane F-16 din Turcia, dar și avioanele F-16 trimise de Olanda la centrul de pregătire al piloților de la baza aeriană Fetești. În plus, vor zbura și avioane de luptă Eurofighter Typhoon pe care Germania le-a trimis în România pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

O altă premieră va fi și prezența la expoziția statică a primei drone Bayraktar TB2 pe care România o va recepționa în curând, parte din contractul de 321 milioane de dolari pentru 18 astfel de drone.

Citește și: Ce vor vedea craiovenii la parada de 1 Decembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS