14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul Garanție-Returnare intră în vigoare de astăzi. Cum funcționează

Sistemul Garanție-Returnare intră în vigoare de astăzi. Cum funcționează

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, sistemul garanție returnare devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse cu ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu.

Cu această ocazie, a avut loc lansarea oficială a sistemului SGR, la care a participat şi Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, domnul Andrei Corlan.

Cu aceasta prilej, acesta a declarat:

“Astăzi este ziua în care se lansează în România sistemul de garanție returnare. O zi istorică pentru protecția mediului din România, o zi care marchează un nou pas în progresele ţării noastre spre atingerea obiectivelor asumate în fata Uniunii Europene.Sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, ca autoritate principală de inspecție și control, își va aduce contribuția şi va depune toate eforturile, conform atribuțiilor legale, pentru ca sistemul SGR să funcționeze. Dar astăzi, subiectul nu este inspecția şi controlul, nu este coerciţia,… de astăzi subiectul este noua strategie pe care o adoptă țara noastră pe drumul responsabilității sociale şi colectării separate”.

Cum funcționează

Sistemul garanţie-returnare pentru ambalaje de băuturi, aprobat de guvern
Sistemul garanţie-returnare pentru ambalaje de băuturi, aprobat de guvern

Prin sistemul Garanție-Returnare, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON la achiziția unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem sunt marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS