13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor de minimis de 6 milioane euro pentru producătorii agricoli care cultivă usturoi

Ajutor de minimis de 6 milioane euro pentru producătorii agricoli care cultivă usturoi

Ajutor de minimis de 6 milioane euro pentru producătorii agricoli care cultivă usturoi. Guvernul a aprobat joi o Hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi. Impactul bugetar este de 29,7 milioane lei (circa 6 milioane euro).

”În Şedinţa de Guvern din 4 mai 2023 a fost adoptată o Hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia, în anul 2023, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013. Aceasta va fi implementată de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi oficiile fitosanitare judeţene”, anunţă Ministerul Agriculturii, conform news.ro.

Schema se va aplica pe întreg teritoriul României

Schema se va aplica pe întreg teritoriul României în anul 2023. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, reprezentând echivalentul a maxim 6.001.200 euro.

”Continuăm acest Program demarat în anul 2019. Acesta şi-a dovedit din plin utilitatea asigurând o producţie calitativă şi cantitativă de usturoi românesc pentru consum. Oferim predictibilitatea de care este nevoie pentru stabilitatea producătorilor şi pentru asigurarea accesului consumatorilor la produsele româneşti, obţinute prin munca fermierilor noştri”, a declarat Petre Daea.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Depunerea cererilor se va realiza până la data de 31 mai

Depunerea cererilor se va realiza până la data de 31 mai inclusiv. Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie inclusiv.

Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se vor depune până pe 29 noiembrie inclusiv.

Citeşte şi: Gorj: Șeful de post din Peștișani, reținut pentru luare de mită

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS