17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiții din Tulcea: Moșoaiele anunță bunăstarea în gospodării

Tradiții din Tulcea: Moșoaiele anunță bunăstarea în gospodării

Moşoaiele sau şamanii tradiţionali din comuna Luncaviţa, Tulcea, au ieşit, sâmbătă seara, pe drumul european 87 într-o scurtă paradă. Aceasta a fost organizată la finele unui spectacol de colinde. Defilarea tinerilor cu măşti, coarne şi tălăngi are rolul de a alunga spiritele rele. De asemenea, ei atrag bunăstarea în gospodăriile localnicilor pentru tot anul care vine.

Spre deosebire de anii trecuţi când Moşoaiele deschideau spectacolul de colinde, anul acesta tălăngile moşoaielor s-au auzit doar din când în când în timpul recitalurilor susţinute de copii şi de artiştii populari. Decizia de amânare a paradei la finele spectacolului a fost explicată de autoritatea locală prin dorinţa de a nu bloca traficul autovehiculelor.

„Moşoiul are rolul de a intra înainte, de a vesti colindătorii şi de a pune în gardă gospodarul că îi vin colindătorii. Şi măciuca, şi masca aruncă spiritele rele, ca să vină un an îmbelşugat”, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul ansamblului Moşoaiele din Luncaviţa, Gheorghe Trandafir.

12 persoanje în ceată

Aceasta nu a fost însă singura modificare a obiceiului tradiţional apărută de-a lungul timpului, potrivit cercetătorului Alexandru Chiselev de la Muzeul de etnografie şi artă populară.

„În trecut, exista un singur mascat. El era anul care moare şi cel care învie. De la moşoiul care este comparat cu un şaman ce practic avea darul de a ajuta lumea să treacă peste această perioadă nesigură de la trecerea dintre ani, acum ceata de mascaţi are în jur de 12 personaje care simbolizează lunile anului, într-o nouă resemnificare. În condiţiile marketizării tradiţiilor, ceata de mascaţi s-a supradimensionat şi a rivalizat chiar cu ceata de colindători prin zgomote. Dar lucrurile acestea se întâmplă în toate zonele etnografice ale ţării pentru a impresiona, pentru a da bine pe scenă. Mascatul, în general, nu avea voie să vorbească, pentru că el purifica spaţiul, cumva fiind marcat de tăcerea rituală. Ceata, în schimb, avea peste 100 de colinde, unele inedite ca ‘Hora între îngeri’ sau ‘Judecata feciorului în mijlocul mării’. Poate că acestea vor fi înviate”, a afirmat Alexandru Chiselev.

Citește întreg reportajul pe Agerpres.

Citește și: Din inimă pentru inimile copiilor. Medici români în patru misiuni în Irak pentru a salva copii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS