10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este ziua internaţională împotriva corupţiei

Astăzi este ziua internaţională împotriva corupţiei

Ziua internaţională împotriva corupţiei, sărbătorită, în fiecare an la 9 decembrie, a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003, conform www.un.org.

Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.

Potrivit site-ului ONU, www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.

Corupţia prosperă în perioadele de criză, iar pandemia globală în curs nu face excepţie, notează sursa citată. Statele din întreaga lume au luat măsuri semnificative pentru a îmbunătăţi situaţia de urgenţă medicală şi pentru a evita un colaps economic global. Acestea au mobilizat rapid miliarde de euro în fonduri pentru a procura echipamente medicale şi a oferi siguranţă economică cetăţenilor şi întreprinderilor aflate în dificultate. Răspunsurile urgente necesare combaterii pandemiei, totuşi, au creat în unele state oportunităţi semnificative pentru corupţie.

Conceptul “Recover with integrity”, aplicat în pandemie, subliniază faptul că numai prin punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de atenuare a corupţiei va fi posibilă o revenire mai bună la normalitate, în timp ce subliniază, de asemenea, că recuperarea incluzivă COVID-19 poate fi realizată numai prin integritate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS