10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană cheamă Ungaria în instanță pentru legea anti-LGBT 

Comisia Europeană cheamă Ungaria în instanță pentru legea anti-LGBT 

Comisia Europeană a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a UE pentru două cazuri privind libertatea de exprimare care, după mai bine de un an, rămân nesoluționate, transmite euronews.com.

Această decizie marchează un nou capitol în conflictul dintre Bruxelles și Budapesta cu privire la valorile democratice fundamentale.

Primul caz se referă la Legea foarte controversată privind protecția copiilor, o lege al cărei scop declarat este de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia.

Ca parte a textului general, legislatorii din partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán au introdus un amendament care interzice prezentarea homosexualității și a schimbării de sex în conținutul adresat minorilor, cum ar fi materialele educaționale școlare și programele de televiziune.

Prevederea a declanșat o furtună politică, Comisia, Parlamentul European și majoritatea statelor membre criticând în mod deschis guvernul lui Orbán și criticând legea ca fiind homofobă și transfobă.

Bruxellesul a susținut că legea încalcă o serie de principii ale legislației UE

Bruxellesul a susținut că legea încalcă o serie de principii ale legislației UE, inclusiv demnitatea umană, libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor, precum și normele pieței unice privind serviciile audiovizuale și comerțul electronic.

Budapesta a declarat că legea nu discriminează nicio comunitate anume și se concentrează exclusiv pe protecția copiilor.

Comisia a deschis o acțiune în justiție împotriva Ungariei în iulie 2021.

Protecția copiilor, prioritate absolută pentru UE și pentru statele sale

„Protecția copiilor este o prioritate absolută pentru UE și pentru statele sale membre. Cu toate acestea, legea ungară conține dispoziții care nu sunt justificate pe baza promovării acestui interes fundamental sau sunt disproporționate pentru a atinge obiectivul declarat”, a declarat vineri executivul.

Cel de-al doilea caz se referă la închiderea unui post de radio independent

Cel de-al doilea caz se referă la închiderea Klubrádió, un post de radio independent, de orientare liberală, ale cărui știri și discuții erau adesea critice la adresa guvernului. Acesta era considerat unul dintre puținele instituții media de opoziție rămase în țară.

Klubrádió a fost scos din emisie după ce autoritățile naționale au refuzat să îi prelungească licența de emisie „din motive extrem de discutabile”, iar acum funcționează online.

Măsura a fost considerată un exemplu de represiune a jurnalismului critic sponsorizat de guvern și o lovitură majoră dată pluralismului mediatic din țară.

Fosta frecvență a Klubrádió a fost alocată unui post deținut de un grup apropiat de Orbán.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS