1.2 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitatePeste 83% dintre români consideră că ţara noastră trebuie să se îndrepte spre Vest

Peste 83% dintre români consideră că ţara noastră trebuie să se îndrepte spre Vest

Peste 83% dintre români consideră că, pe termen lung (următoarele decenii), România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianțelor politice și militare, indică un sondajul INSCOP intitulat „Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I”.

Totodată, majoritatea respondenților (65,8%) cred că inclusiv în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanție de securitate pentru România, conform G4Media.ro. În același timp, 70,9% sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie 2022 pe un eșantion de 1.500 de respondenți.

În opinia a 83,5% dintre români, VEST (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea nonrăspunsurilor este de 8,5%.

Analiza socio-demografică: Nu sunt diferențe semnificative în funcție de categoriile socio-demografice analizate între cei care consideră că România ar trebui să se îndrepte către VEST din punctul de vedere al alianțelor politice și militare.

65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României

Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat, 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României, în timp ce 29% sunt de părerea contrarie. 5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund.

Analiza socio-demografică: Consideră că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României în procente mai ridicate decât restul populației: tinerii până în 30 de ani și persoanele cu venituri foarte ridicate.

70,9% dintre români cred că în viitor Armata României ar trebui să se mărească

În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata României ar trebui să se mărească. 23,2% sunt de părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% că ar să se micșoreze. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,4% din totalul eșantionului.

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud Est și persoanele cu venituri foarte scăzute. Gulerele albe, persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Centru împărtășesc în proporții semnificativ mai ridicate decât restul populației părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum.

Date sondajului au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie 2022

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group. Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS