14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundații grave în Brazilia, în urma ploilor torențiale

Inundații grave în Brazilia, în urma ploilor torențiale

Râurile din jurul metropolei braziliene Manaus, capitala statului federal Amazonas, au atins niveluri record şi au provocat inundaţii grave în urma unor ploi torenţiale, informează Agerpres.

Rio Negro, care se varsă în Amazon, lângă Manaus, a înregistrat cel mai ridicat nivel al său din 1902, ajungând la cota de 29,98 metri, a relatat marţi site-ul de ştiri G1.

Râul ajunsese la cota de 29,97 metri în urma unor inundaţii majore în 2012.

Nivelul desemnat drept „inundaţii grave” este cel aferent cotei de 29 de metri, iar specialiştii se aşteaptă ca nivelul apelor să depăşească de această dată cota de 30 de metri.

Peste 24.000 de familii şi 15 districte din Manaus au fost afectate de intemperii, mulţi dintre locuitori fiind nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, conform G1.

Poduri din lemn – cunoscute sub numele de „marombas” – cu o lungime de peste 9.000 de metri au fost construite în zonele cele mai afectate.

Părţi din zona portului şi centrul istoric al Manausului se află sub apă. De asemenea, apa a intrat în magazine şi a inundat piaţa principală a oraşului.

Apele ieşite din matcă au provocat inundaţii în aproape tot statul Amazonas.

Intemperiile au provocat pagube în circa 60 dintre cele 62 de municipalităţi ale statului şi au afectat peste 450.000 de persoane. Amazonul a atins, de asemenea, niveluri maxime în oraşe cum ar fi Itacoatiara. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS