10.1 C
Craiova
luni, 19 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Sri Lanka va îngropa morţii Covid pe o insulă izolată

Sri Lanka va îngropa morţii Covid pe o insulă izolată

O insulă izolată a fost aleasă de guvernul din Sri Lanka drept locul unde vor fi îngropate victimele COVID-19 care provin din comunitățile minoritare de musulmani și creștini, informează digi24.

Guvernul din Colombo a obligat anterior minoritățile să-și incinereze morții, asemenea majorității budiste. Autoritățile susțineau că îngroparea celor bolnavi ar contamina pânza freatică. Acum, guvernul din Sri Lanka a cedat, după ce a fost aspru criticat de activiștii pentru drepturile omului. Islamul interzice incinerarea morților.

Insula Iranathivu din Golful Mannar este locul ales pentru înmormântări. Se află la 300 km de capitala Colombo și a fost aleasă, potrivit autorităților, pentru că este slab populată.

Minoritatea musulmană a fost înfuriată de interdicția introdusă în aprilie 2020 și a spus că nu poate fi justificată prin argumente științifice. Musulmanii reprezintă aproximativ 10% din populația statului insular Sri Lanka. Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, precum și ONU, au obiectat față de decizia autorităților din Sri Lanka.

Keheliya Rambukwella, purtător de cuvânt al guvernului din Colombo, a anunțat că un lot de teren a fost ales pentru a deveni cimitir, scrie Colombo Gazette.

ONU recomandă să fie respectată credința religioasă a victimelor și a membrilor familiilor

Organizația Mondială a Sănătății a oferit recomandări privind manipularea trupurilor persoanelor decedate după infecția cu COVID-19, însă subliniază că nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că incinerarea ar trebuie folosită pentru a preveni infecția.

„Există o bănuială generală că oamenii care au murit de boli transmisibile ar trebui incinerați pentru a preveni răspândirea bolii; cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină acest fapt. Incinerarea ține de cultură și resursele disponibile”.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că politica în privința incinerărilor nu a respectat credința religioasă a victimelor și a membrilor familiilor, în special ale musulmanilor, catolicilor și anumitor budiști. Incinerarea forțată a unui bebeluș musulman de 20 de zile a intensificat criticile.

După anunțul guvernului, liderul Congresului musulman din Sri Lanka, Rauff Hakeem, a criticat aspru folosirea insulei pentru înmormântări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

VIDEO Vulcanul Sinabung din Indonezia a erupt de două...

Vulcanul Sinabung din provincia indoneziană Sumatra de Nord a...

ȘTIRI GdS

Grecia renunță la carantina obligatorie pentru turiștii din UE...

Aviaţia civilă elenă a anunţat astăzi ridicarea carantinei obligatorii de şapte zile aflată în vigoare până acum în Grecia pentru turiştii care sunt "rezidenţi...

Slovacia relaxează restricţiile şi redeschide magazinele şi serviciile

Locuitorii din Slovacia s-au aşezat luni la cozi la intrarea în mall-uri, au revenit în saloanele de coafură şi frizerii, dar şi în biblioteci...

Evoluţia COVID-19 în România şi în lume până la...

În intervalul 12-19 aprilie 2021, în România s-au înregistrat 22.582 de cazuri noi de infecţie cu coronavirus, în scădere faţă de săptămâna anterioară (30.504). Cele mai...

Euro a atins astăzi un nou maxim istoric

Euro a atins, luni, un nou maxim istoric, ajungând la 4,9261 lei, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României. Anteriorul record fusese de 4,9251...

Alte 1.768 de cazuri noi COVID, în Romînia

Un număr de 1.768 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 11.900...

Ministerul Sănătății: Nu există un grup de lucru legal...

Decizia emisă de Andreea Moldovan, în calitatea sa de secretar de stat, este un document intern și nu un ordin sau instrucţiune, act administrativ...