7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn chinez, obligat să-și plătească fosta soție pentru munca făcută acasă

Un chinez, obligat să-și plătească fosta soție pentru munca făcută acasă

Un tribunal din China a obligat un bărbat să-i plătească fostei soții compensații financiare pentru munca depusă pe durata căsniciei. Aceasta este o decizie în premieră, după ce a intrat în vigoare noul Cod civil, informează digi24.

Femeia urmează să primească 50.000 de yuani, echivalentul a 7.700 de dolari, pentru munca depusă în cei cinci ani de mariaj.

Potrivit dosarului, bărbatul a introdus actele de divorț anul trecut, după o căsnicie care a început în 2015. Femeia a refuzat divorțul la început, iar apoi a cerut să primească compensații materiale, motivând că soțul nu a contribuit la munca de acasă și la creșterea copilului.

O curte districtuală din Beijing a decis în favoarea femeii, obligându-l pe bărbat să-i plătească o pensie alimentară de 2.000 de yauni pe lună și, în plus, 50.000 de yuani pentru munca depusă în cei cinci ani de cănicie.

Despăgubirea, considerată prea mică

Decizia a fost dată pe baza noului Cod civil, care a intrat în vigoare anul trecut. Potrivit acestuia, soția/soțul are dreptul la compensații financiare în cazul divorțului, dacă a avut o contribuție mai mare la creșterea copiilor, îngrijirea rudelor în vârstă sau munca în cadrul gospodăriei.

Anterior, soții divorțați puteau solicita o astfel de despăgubire doar dacă ar fi fost semnat un acord prenupțial – o practică neobișnuită în China.

Pe rețelele sociale, unde s-a născut o adevărată dezbatere după decizia instanței, au fost multe voci care au spus că suma de 50.000 de yuani este prea mică.

„Munca unei soții este subestimată. În Beijing, să angajezi o bonă pentru copil costă mai mult de 50.000 de yuani pe an”, a scris un internaut, în vreme ce alții au spus că bărbații ar trebui să contribuie cu mai multă muncă în gospodărie.

Unii au cerut și femeilor să-și continue cariera după căsătorie. „Doamnelor, nu uitați să fiți mereu independente. Nu renunțați la muncă după căsătorie”, a scris un utilizator de social media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS