16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagnatul media hongkongonez Jimmy Lai, eliberat pe cauțiune

Magnatul media hongkongonez Jimmy Lai, eliberat pe cauțiune

Magnatul media hongkongonez Jimmy Lai, arestat pentru că a încălcat legea securităţii naţionale impusă de China, a fost eliberat azi pe cauţiune, informează agerpres.

Lai, foarte critic la adresa Beijingului, este una dintre personalităţile hongkongoneze cele mai cunoscute vizate de această legislaţie impusă de Beijing pentru a restabili calmul în acest teritoriu, după mai mult de şase luni de manifestaţii în 2019.

El este acuzat de „înţelegere secretă cu puteri străine”, pentru că a îndemnat guverne ale altor ţări să introducă sancţiuni împotriva Hong Kong-ului şi Chinei ca răspuns la politica dusă de Beijing în teritoriul semiautonom.

Eliberat în condiții stricte

În vârstă de 73 de ani, patronul tabloidului Apple Day a fost plasat pe 12 decembrie în detenţie provizorie de un magistrat însărcinat cu securitatea naţională. Avocaţii săi au făcut apel la această decizie, iar azi un judecător al Înaltei Curţi de Justiţie a oraşului a decis să-l elibereze pe cauţiune.

Magistratul Alex Lee a ordonat punerea în libertate a lui Jimmy Lai contra unei cauţiuni de zece milioane de dolari hongkongonezi (1 milion de euro) şi respectarea unor măsuri.

Jimmy Lai va trebui să stea la domiciliu, să predea paşaportul său şi nu va avea dreptul să aibă întrevederi cu reprezentanţi ai unor guverne sau instituţii străine considerate ostile Chinei.

Lui Jimmy Lai îi este de asemenea interzis să facă vreo postare pe reţelele sociale sau vreo declaraţie pentru presă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS