12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBelgia riscă să rămână fără bere şi cartofi prăjiţi

Belgia riscă să rămână fără bere şi cartofi prăjiţi

În Belgia, producția de bere și cartofi prăjiți este în grav pericol din cauza schimbărilor climatice, susţine un raport al Comisiei Naționale pentru Climă, scrie fanpage.it.

Sosirea bruscă a valurilor de căldură și a secetei a dus la pierderea a 31% din cultura de cartofi în 2019. În acelaşi timp, dificultatea de a găsi materiile prime pentru a produce bere ar putea cauza o scădere cu 40% a producției băuturii.

Schimbările climatice distrug tot mai mult culturile agricole

Dificultăţile în a asigura producţia de bere și cartofi prăjiți în Belgia ar putea fi una dintre consecințele încălzirii globale, reiese din studiul „Evaluarea impactului socio-economic al schimbărilor climatice în Belgia“, solicitat de Comisia Națională pentru Climă, organism care se ocupă cu coordonarea politicilor climatice la nivel național.

Producția celor mai emblematice două produse ale bucătăriei tipice bruxellese ar fi, de fapt, amenințată de un climat în schimbare rapidă, caracterizat de inundații, secete și valuri de căldură anormale. Verile mai calde, mai uscate și iernile mai blânde și mai umede, fenomene răspândite acum pe tot globul, distrug culturile din ce în ce mai mult.

Producţia de cartofi a scăzut cu 31% în 2019

Conform raportului Comisiei Naționale pentru Climă, sosirea bruscă a valurilor de căldură și a secetei a dus la pierderea cu 31% a recoltei de cartofi în 2019 Flandra, regiunea belgiană de unde provine o mare parte din producția celebrelor „frites“.

Acest fenomen în creștere ar putea avea un puternic impact negativ asupra economiei belgiene, care este cel mai mare exportator mondial de cartofi prăjiți congelați. Ca să nu mai vorbim că 88% din populația belgiană consumă acest fel de mâncare cel puțin o dată pe săptămână.

Producţia de bere belgiană riscă să scadă cu 40% din lipsa materiilor prime

Un alt produs aflat în pericol din cauza scăderii producției de materii prime este berea belgiană. În ultimul an, s-a înregistrat o scădere de 10% a recoltei de cereale și de 13% la cea de sfeclă de zahăr. Deficitul de materii prime afectează, de asemenea, orzul, hameiul și apa (în unele cazuri, sunt necesari șapte litri de apă pentru a produce doar un litru de bere).

Conform estimărilor, dificultatea de a găsi ingredientele constitutive ale băuturii ar putea provoca o scădere a producției de până la 40%. O pierdere considerabilă pentru țară, care este unul dintre principalii exportatori de bere din lume și în care consumul mediu pe locuitor este de 88 de litri pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS