2 C
Craiova
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateInteresul băncilor, mai mare pentru de Noua Casă decât pentru Prima Casă

Interesul băncilor, mai mare pentru de Noua Casă decât pentru Prima Casă

15 bănci au semnat acorduri cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru a da credite prin programul Noua Casă. Aceasta este varianta decisă de Guvern pentru a înlocui Prima Casă.

Dumitru Nancu, directorul Fondului, spune că interesul pentru de Noua Casă este mai mare decât pentru Prima Casă. Aici erau 14 instituții de credit care acordau împrumuturi, potrivit Digi24.
„În cadrul programului Noua Casă, care a devenit operațional la 1 septembrie, avem 15 convenții semnate. Săptămâna trecută, Fondul a semnat toate cele 15 convenții, iar de pe 1 septembrie, băncile au început să primească cereri pentru Noua Casă. Practic, săptămâna aceasta vor ajunge să încarce cererile. Din informațiile noastre, până la sfârșitul acestei săptămâni, volumul de cereri va depăși 1.000“, a spus Dumitru Nancu.

Cât ar trebui să câștige cei care accesează un credit pentru o locuință prin Noua Casă

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1.500 de lei și ajunge la peste 1.800 de lei. Salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei.

Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3.800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani.

Pentru românii care vor o locuință mai scumpă, să spunem de 100.000 de euro, salariul câștigat trebuie să fie între 4.700 și 5.900 de lei. În acest caz rata va trece de 2.000 de lei, indiferent de perioada de creditare.

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

Analiștii atrag atenția că noile condiții pentru obținerea unei locuințe, dublarea creditului maxim și creșterea garanției statului vor duce la creșterea artificială a preţurilor locuințelor noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS