18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArhitecții se reunesc pentru salvarea unei clădiri de patrimoniu din Oltenia

Arhitecții se reunesc pentru salvarea unei clădiri de patrimoniu din Oltenia

Un grup de arhitecți și specialiști în patrimoniu se reuneşte la finalul acestei săptămâni, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara, Gorj, pentru a strânge fonduri în vederea salvării unei clădiri istorice din Oltenia.

Este vorba de Vila Ivanovici, din Băile Govora, județul Vâlcea. Duminică, începând cu ora 11.00, pe domeniul de la Curtișoara, din orașul gorjean Bumbești-Jiu, un chef, un somelier, arhitecți și iubitori de patrimoniu pun la cale un ospăț cu preparate și vinuri atent potrivite, pentru o cauză nobilă: conservarea Vilei Ivanovici, din Băile Govora.

„Timp de câteva ore bune, ne întindem pe iarbă la povești în jurul frumoasei cule de la Curtișoara, găzduiți de prietenii de la Artis Peritia. Vei avea ocazia să afli mai multe despre patrimoniul Olteniei și inițiativa unor tineri arhitecți de a revitaliza Băile Govora pornind de la patrimoniul său cultural. Este vorba despre Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, fondatorii Studiogovora și parte a echipei ce va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneția”, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Trebuie să strângă 20.000 de lei

Oaspeții la eveniment vor putea participa la un ospăț tradițional și vor putea face donații pentru salvarea Vilei Ivanovici, o clădire de patrimoniu, veche de 120 de ani. Bucătar va fi Kozma Csaba, legumele vor fi aduse din grădina ecologică a lui Gabriel și Mihai Corbu, iar vinul va proveni din Pivnița Savu, deținută de Sergiu Savu, la Ciumbrud.

Participanții au ocazia să descopere și Cula Cornoiu, dar și arhitectura populară gorjeană reprezentantă din plin în incinta Muzeului de la Curtișoara. De asemenea, participanții la eveniment vor contribui și la salvarea unui monument istoric, deoarece parte din încasări vor fi redirecționate către inițiativa StudioGovora de punere în siguranță a Vilei Ivanovici, una dintre clădirile istorice emblematice din Băile Govora. Copiii cu vârsta până la 14 ani au gratuitate.

Ce vor să facă

Tinerii arhitecți Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață și-au propus să reînvie moștenirea arhitecturală a micului oraș balnear Govora. Multe dintre aceste edificii cu care comunitatea se identifică și care alcătuiesc nucleul urban cel mai valoros – clădirile specifice turismului balnear românesc de la începutul secolului XX – sunt, din cauza gradului critic de degradare, neutilizabile.

„Mai rămâne acum doar provocarea de a finanța lucrările de punere în siguranță, estimate la minimum 220.000 lei. Pentru 200.000 de lei, am aplicat la apelul lansat de INP pentru fonduri din Timbrul Monumentelor Istorice, iar pentru restul am pornit această campanie de strângere de fonduri. Primul obiectiv – 20.000 de lei până pe 7 august, data afișării rezultatelor concursului TMI”, potrivit celor doi arhitecți.

Despre Vila Ivanovici

Remarcabilă prin dantelăria de lemn a fațadei și prin verandele sale generoase, din care puteai privi spre pădure sau oraș, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci stațiunea era în primii săi ani atunci când colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900.

„Azi, spre deosebire de alte vile istorice de mari dimensiuni, aflate în proprietate privată, Vila Ivanovici se află în proprietatea statului. Neutilizată și degradată, vila are nevoie de intervenții de urgență. Acesta este primul pas în drumul redeschiderii ei către comunitate. A adăpostit la un moment dat (în anii ‘70) un internat și săli de clasă, iar începând din 1996, s-a aflat în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne și în administrarea ISU Vâlcea. În 2005, din cauza stării sale structurale, ea a fost declarată #pericolpublic, iar 2007, Primăria Băile Govora a reușit să o ia în administrare, în speranța că va reuși să obțină fonduri pentru reabilitarea ei“, potrivit Studio Govora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS