24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum s-au organizat centrele de examen din Dolj

Cum s-au organizat centrele de examen din Dolj

La nivelul județului Dolj, 5.320 de elevi sunt așteptați astăzi să susțină prima probă scrisă a evaluării naționale, la limba și literatura română. La nivelul județului au fost organizate 157 de centre de examen. Practic, fiecare unitate școlară este și centru de examen.

În Craiova, cei mai mulți candidați, respectiv 161 de elevi, sunt la Colegiul Național „Frații Buzești“, iar în județ cel mai mare centru de examen este Școala gimnazială Filiași cu 130 de elevi înscriși.

Sunt și centre de examen în care candidații se numără pe degete. Cei mai puțini candidați sunt la Școala gimnazială „Eufrosina Popescu“ Botășești Paia, fiind doar doi elevi înscriși pentru acest examen.

Emoții mari pentru absolvenții de gimnaziu

Aceștia susțin astăzi primul examen important din viața lor, evaluarea națională. 80% din media acestui examen și 20% din mediile anilor de gimnaziu vor forma media de admitere la liceu. Anul acesta, examenul se dă în condiții speciale. Elevii care intră acum în săli au avut cursurile suspendate, timp de trei luni, din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii au avut ocazia să facă pregătirea la școală în perioada 2-12 iunie, dar organizarea s-a făcut în funcție de părinți și de deciziile luate la fiecare unitate școlară.

Și examenul se va desfășura în condiții speciale. Elevii vor avea acces în unitățile școlare pe intrări separate, vor parcurge un traseu marcat până în sala de examen. În fiecare clasă vor fi maximum zece candidați, care vor purta mască. În plus, înainte de a avea acces în sălile de examen, elevii vor avea temperatura măsurată, iar cei care depășesc 37.3 grade Celsius nu vor avea acces în săli și vor reveni la școală în sesiuna specială de la sfârșitul acestei luni.
La nivelul județului Dolj figurează înscriși pentru prima sesiune a evaluării naționale 5.320 de candidți, care vor susține examenul în 157 de centre. Proba va începe la ora 9.00.

În Dolj, 13 centre de examen cu peste 100 de candidați

În Craiova sunt 12 unități de învățământ care au peste 100 de candidați. Cel mai mare centru de examen este Colegiul Național „Frații Buzești“, fiind înscriși pentru evaluarea națională 161 de elevi. Unitatea de învățământ a publicat și un protocol pentru examen.

Conform protocolului, accesul elevilor în săli se face în intervalul orar 7.30 – 8.30, pe intrări separate. Accesul părinților este interzis în perimetrul școlii între intersecțiile cu Dealul Spirii și bulevardul Știrbei Vodă, perimetru care este rezervat elevilor pentru acces în săli.

Unitatea va avea trei medici care se vor ocupa de măsurarea temperaturii elevilor. Tot în protocol scrie că la intrarea în curtea școlii există cutii de depozitare, marcate corepunzător fiecărui palier în care elevii depun, în pungi individuale sigilate cu etichetă pe care scriu numele și sala, obiectele interzise în sala de examen. Obiectele vor fi recuperate după ce elevii părăsesc sala de examen. La intrarea în unitatea școlară, elevii vor arunca masca pe care o aveau de acasă și primesc o altă mască.

Carol, al doilea centru mare de examen

Un al doilea centru mare de examen este Colegiul Național „Carol“ I din Craiova, cu 144 de elevi, care vor avea două porți de acces. Pe lângă măști, elevii vor primi la intrarea în sălile de examen și sticlă cu apă plată.

Alte trei unități școlare au câte 126 de elevi. Acestea sunt Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“, Școala gimnazială „Micea Eliade“, Şcoala gimnazială „Sfântul Gheorghe“. Fiecare unitate are propriile reguli de acces. La Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“, elevii vor intra în sălile de examen în intervalul orar 8.00 – 8.30. La Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova sunt câte 14 săli cu câte 9 candidați.

La categoria centre de examen mari se înscriu și Școala gimnazială „Traian“ cu 125 de elevi, Școala gimnazială „Alexandru Macedonski“ – 116 elevi, Colegiul Național „Ștefan Velovan“- 114 elevi, Școala gimnazială „Mihai Viteazul“- 112 elevi, Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ -102 elevi și Școala gimnazială „Anton Pann“ cu 100 elevi. În județ, cel mai mare centru de examen este la Filiași. Sunt 130 de elevi înscriși la evaluarea națională.

16 centre de examen cu doi și maximum zece candidați

La polul opus, cu puțini candidați, sunt 16 unități școlare din Craiova și județ, în care sunt între doi și maximum zece elevi înscriși. Cei mai puțini, repectiv doi candidați, se regăsesc la Școala gimnazială „Eufrosina Popescu“ Botoșești- Paia.

Alte trei unități școlare au câte șase elevi înscriși la evaluarea națională. Aceste unități sunt Școala gimnazială Galiciuica, Școala gimnazială Cioroiași, Școala gimnazială „Ion Gh. Pleșa“ Almăj. Există și o unitate cu șapte candidați. Aceasta este Școala gimnazială Pleșoi.
Alte patru unități școlare au doar câte opt candidați care sunt așteptați în sălile de examen. Acestea sunt Școala gimnazială Siliștea Crucii, Școala gimnazială „Opsichie Cazacu“ Seaca de Pădure, Școala gimnazială „Marin Sorescu“ Bulzești, Școala gimnazială „Ilie Martin“ Brabova.

Câte nouă candidați sunt la Școala gimnazială Măceșu de Jos, Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ din Măceșu de Sus și la Școala gimnazială „Gheorghe Popescu“ Întorsura.
La categoria zece elevi, în tot centrul de examen sunt Școala gimnazială Terraveda, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Vasile“ din Craiova, dar și Școala gimnazială Verbița și la Liceul „Constantin Ianculescu“ Cârcea.

Proba scrisă la limba și literatura română durează 120 de minure. Elevii sunt obligați, prin metodologia de examen, să nu părăsescă sala mai devereme de o oră. Proba scrisă la matematică se va organiza în aceleași condiții pe 17 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS