14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se vor organiza centrele de examen și evaluare în acest an

Cum se vor organiza centrele de examen și evaluare în acest an

Evaluarea Națională se va desfășura în fiecare unitate școlară, iar la bacalaureat, pentru a fi centru de examen, condiția va fi ca fiecare liceu să aibă minimum 30 de elevi. De asemenea, este posibil să se renunțe la organizarea centrelor de evaluare în județe diferite decât cele în care se desfășoară examenul.

În acest an, examenele naționale se organizează în fiecare unitate școlară pentru a evita aglomerația. Informația a fost transmisă de Ministerul Educației și Cercetării inspectorilor școlari. „La Evaluarea Națională, fiecare unitate școlară va fi centru de examen. La bacalaureat va fi nevoie ca liceul să aibă minimum 30 de elevi. Detaliile vor fi publicate în metodologii“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Alexandru Gâdar.
Anul trecut, examenul de bacalaureat a fost organizat doar în 14 din cele 43 de unități liceale. De asemenea, este posibil ca lucrările să se corecteze în fiecare județ și nu în alte județe, cum s-a procedat în alte județe.

Conform calendarului, înscrierile pentru susținerea evaluării naționale se vor face în perioada 2-5 iunie. Prima probă scrisă va fi pe 15 iunie, la limba și literatura română. Pe 17 iunie, elevii vor susține proba la matematică. Pe 28 iunie va fi proba la limba maternă. Primele rezultate se vor afișa pe 22 iunie, iar rezultatele finale pe 27 iunie. Media la evaluarea națională va reprezenta 80% din media de admitere la liceu.

Elevii de liceu își vor echivala competențele

Probele orale de la bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu certificate obținute la respectivele discipline, în urma unor examene specifice, conform metodologiei elaborate prin ordin al ministrului Educaţiei. „Pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă“, informează Ministerul Educației.
Calendarul pentru examenul de bacalaureat urmează să fie publicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS