13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât a cheltuit Ministerul Muncii cu plățile efectuate pe perioada stării de urgență

Cât a cheltuit Ministerul Muncii cu plățile efectuate pe perioada stării de urgență

Plățile efectuate pe perioada stării de urgență de către Ministerul Muncii, pentru a sprijini angajatorii afectați de coronacriza economică, se apropie de 2 miliarde de lei.

„Măsurile propuse şi implementate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în perioada stării de urgenţă au vizat 1.295.873 beneficiari şi însumează plăţi de peste 1,78 miliarde de lei. Ele au fost făcute sub formă de indemnizaţie de şomaj tehnic sau pentru prelungirea indemnizaţiei de creştere copil ori a indemnizaţiilor de încadrare în grad de handicap“ , informează instituţia, printr-un comunicat emis sâmbătă.

Potrivit MMPS, cele mai multe fonduri alocate pe perioada stării de urgenţă au fost plătite prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANFOM), instituţie care a asigurat acordarea indemnizaţiilor pentru şomaj tehnic. În total, la ANOFM au fost înregistrate cereri valide de la 129.149 de angajatori, suma totală plătită către aceştia fiind de 1,38 miliarde de lei. Această sumă a fost necesară pentru plata indemnizaţiilor a 1.118.865 de angajaţi trimişi de către angajatori în şomaj tehnic.

Șomajul tehnic, prelungit până la 1 iunie

În şedinţa de Guvern din 14 mai 2020, Executivul a prelungit perioada de acordare a şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020 (în aceleaşi condiţii) cu posibilitatea menţinerii măsurii după 1 iunie în domeniile în care se vor menţine restricţiile.

„Pentru a facilita accesul angajatorilor în vederea obţinerii sumelor necesare pentru plata somajului tehnic, ANOFM a organizat un call-center intern şi a stabilit un număr unic de apel la care cetăţenii pot suna pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la modalităţile de acordare a şomajului tehnic”, se precizează în comunicatul citat.

Plățile efectuate pe perioada stării de urgență. Câți bani s-au plătit prin ANPIS

De asemenea, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) au fost efectuate plăţi în valoare totală de 405.251.109 lei, din care 384.186.249 pentru acordarea indemnizaţiei de sprijin Covid 19, potrivit OUG nr.30/2020, pentru PFA, avocaţi, persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, avocaţi, structuri sportive etc. În total, ANPIS a plătit 143.698 de astfel de indemnizaţii.

Tot prin ANPIS s-au mai făcut plăţi în valoare de aproape 8,6 milioane de lei pentru 4.044 de beneficiari cărora li s-a prelungit indemnizaţia pentru creştere copil şi de 12.467.316 lei pentru 29.266 de beneficiari cărora li s-au prelungit în starea de urgenţă certificatele de încadrare în grad de handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS