11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaborator operațional în patru săptămâni, pentru testarea COVID-19, la Spitalul Județean de Urgență Slatina

Laborator operațional în patru săptămâni, pentru testarea COVID-19, la Spitalul Județean de Urgență Slatina

SJU Slatina, cel mai mare spital din Olt, ar putea avea într-o lună un laborator în care să se poată procesa testele pentru detectarea noului coronavirus. Consiliul Județean Olt va aloca peste 1 milion lei.

Un proiect de hotărâre care presupune alocarea sumei de 1.050.000 lei pentru achiziția unui Laborator Modular de Biologie Moleculară, care va ajuta Spitalul Județean de Urgență Slatina în lupta cu pandemia cauzată de noul coronavirus, va fi supus joi votului consilierilor județeni.

Laboratorul va folosi tehnologia de tip Real-Time PCR, iar ulterior se vor putea efectua analize și pentru diagnosticul unor patologii precum:

  • Infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori;
  • Mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA – esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central;
  • Hepatite A, B, C , D și G;
  • Infecții transmise pe cale sexuală;
  • Viruși herpetici;
  • Boli transmise de căpușe, precum Borrellia;
  • Tuberculoză;
  • Human Papilloma Virus, „cu posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare“, conform unui comunicat transmis de CJ Olt.

  • „Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din 3 corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale. De asemenea, laboratorul mobil va fi dotat cu toată aparatura, mobilierul și accesoriile necesare derulării activității de diagnostic la cel mai înalt standard“, se mai precizează în comunicatul semnat de președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Necesitatea ca în fiecare județ să existe un laborator capabil să proceseze probe pentru Covid-19 s-a pus încă din urmă cu două săptămâni, Ministerul Sănătății anunțând că va suporta costurile achiziționării de sisteme cu tehnologie Real-Time PCR, dată la care autoritățile din Olt înclinau mai degrabă către a semna un protocol cu DSVSA, care are un laborator acreditat în care ar putea fi procesate și astfel de probe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS