7.3 C
Craiova
vineri, 1 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGhid pentru identificarea coronavirusului apărut în China

Ghid pentru identificarea coronavirusului apărut în China

Noul coronavirus care a apărut în China şi s-a răspândit în mai multe state se manifestă ca o gripă. Astfel, printre simptome se numără tusea, nasul care curge, febra şi durerile de gât, transmite Mediafax. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere.

Care sunt simptomele infecţiei

Potrivit CDC, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:

  • febră ridicată
  • nas care curge
  • tuse
  • dispnee (greutate în respiraţie)
  • dureri de cap
  • dureri de gât
  • o stare generală de rău

Simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere. La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.

Ce este coronavirusul şi cum se transmite

Virusul misterios din China a fost numit 2019-nCoV şi face parte din familia coronavirusurilor. Ei afectează de obicei animalele, inclusiv bovine, cămile, lilieci şi pisici. Rareori, coronavirusurile prezente la animale pot infecta oamenii, pentru ca apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS). Specialişitii au crezut iniţial că infectarea oamenilor cu noul virus din China ar fi fost cauzată de animale. Mulţi pacienţi au declarat, însă, că nu au fost expuşi la animale sau pieţe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza a fost infirmată.

Încă nu este clar cât de uşor se răspândeşte noul coronavirus de la o persoană la alta. În cazul MERS şi SARS, răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă.

Modalităţi de prevenire

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă România au oferit sfaturi pentru a reduce riscul de infecţie cu virusul din China.

„Curăţă mâinile cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool. Acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului când tuşeşti şi strănuţi. Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă. Găteşte bine carnea şi ouăle. Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice şi domestice)”, a recomandat Serviciului de Ambulanţă România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS