1.1 C
Craiova
joi, 3 decembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Cantități mari de substanțe pentru dezinfecție și dezinsecție, confiscate de polițiști

Cantități mari de substanțe pentru dezinfecție și dezinsecție, confiscate de polițiști

Peste 1.000 kg. și aproape 1.400 de litri de produse de protecţie a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare au fost ridicate în cadrul unei acțiuni de verificare a activităților operatorilor înregistraţi sau autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanțe. 56 de persoane din cele 2.000 verificate sunt acum cercetate în cadrul unor dosare penale.

Polițiștii desfășoară, sub coordonarea de specialitate a Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și al substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și verificarea tuturor aspectelor prevăzute și sancționate de legislația incidentă acestor domenii se acționează  împreună cu specialiști din componența instituțiilor care, potrivit legii au competență, atribuții legale și expertiză în domeniu (oficii fitosanitare județene, direcțiile județene sanitare – veterinare și pentru siguranța alimentelor, direcțiile județene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă etc).

Verificări în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada 21 noiembrie – 26 decembrie 2019, polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au efectuat verificări şi controale la 1.968 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanțe utilizate pentru igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare (1.399) sau cu produse de protecţie a plantelor (569).

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 84 de fapte de natură penală, dintre care 47 de infracțini prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanțe toxice) și 14 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Au fost dispuse măsuri de cercetare a 56 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 214 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 858,77 kg. și 335,5 de litri de substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Amenzi de peste 500.000 de lei

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituțiile participante la acțiune 287 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 508.300 de lei.

Astfel de activități au fost desfășurate și în ultimul trimestru al anului 2019, urmând ca ele să se desfășoară și în perioada următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Zeci de reptile ascunse în păpuși, găsite într-un aeroport...

26 de reptile din specii rare au fost găsite de poliția de frontieră în aeroportul din Koln, Germania. Ele fuseseră ascunse în...

Ne-am dorit, am luptat, dar nu am câștigat. România,...

România a debutat, din păcate, cu un eșec la Campionatul European din Danemarca. Jucătoarele antrenate de Bogdan Burcea au fost învinse, joi...

Un african pe nume Adolf Hitler a câștigat alegerile...

Un politician care se numește Adolf Hitler a câștigat un loc de consilier în urma alegerilor regionale din Namibia și spune că...

Fii liderului clanului Duduianu, aduși din arest la înmormântarea...

Grațian și Ciprian Duduianu au fost aduși astăzi din arest, să participe la funeraliile tatălui lor, Nicolae, liderul clanului Duduianu. Acesta a...

993 de noi decese asociate COVID-19 în Italia, record...

Potrivit buletinului informativ transmis astăzi de Ministerul Sănătăţii, Italia a confirmat în ultimele 24 de ore 993 de noi decese asociate COVID-19....

Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele...

Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele reguli se schimbă. Plasma, de exemplu, nu şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care...