22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia îmbătrânește și se împuținează îngrijorător

România îmbătrânește și se împuținează îngrijorător

În România, anul acesta s-au născut cei mai puțini copii din ultimii șase ani. De asemenea, migrația și mortalitatea ridicată sunt alte două cauze care reduc tot mai mult populația.

Femeile se decid din ce în ce mai greu până devin mame. Vârsta medie la prima naștere era 23 de ani în 2.000 și a ajuns acum 27.
În primele nouă luni ale anului s-au născut doar 139.829 de copii. Cu aproape 10.000 mai puţini decât anul trecut și la minimum absolut față de 2013, conform digi24.ro.

De multe ori ne construim viaţa în jurul carieriei

Psihologi și specialişti în recrutare spun că, de multe ori, ne construim viaţa în jurul carieriei. Acest lucru este greșit.
De cele mai multe ori, companiile care fac angajări pun și ele piedici, fără să își dea seama, în calea natalității.

„Exisă situaţii de abuz, evident, în care la interviul de angajare te întreabă: Ai de gând să faci un copil? (…) Angajatul trebuie să-și vadă de viața personală. Trebuie să iubească, să aibă o familie, pentru că oamenii fericiți aduc randament la locul de muncă“, spune Mihaela Forgaciu, specialist Resurse umane.

De la 23 de milioane în anul 1990, populația a ajuns acum la puțin peste 19 milioane. Ca să revenim la aceeași cifră, fiecare femeie ar trebui să aducă pe lume câte doi copii. Şi rata mortalităţii ne trage în jos, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană după Bulgaria: 1.530 de decese la 100.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS