22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate​Lege promulgată: Lucrătorii expuși la agenți cancerigeni, supravegheați și după încetarea activității

​Lege promulgată: Lucrătorii expuși la agenți cancerigeni, supravegheați și după încetarea activității

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care lucrătorii expuși la agenți cancerigeni în timpul activității profesionale vor fi supravegheați medical și după încetarea profesiei, potrivit Administrației Prezidențiale.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor, notează Mediafax.

„În cursul activităţii profesionale, lucrătorii pot fi expuşi anumitor riscuri ale căror repercusiuni asupra sănătăţii pot să apară la mulţi ani după încetarea expunerii”, potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative.

Textul legii prevede că, pentru a beneficia de un diagnostic precoce şi de o abordare terapeutică care să asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători ar trebui verificată periodic şi după încetarea expunerii sau a activităţii profesionale.

„Lucrătorii expuși, în antecedentele profesionale, la agenți cancerigeni sau mutageni, așa cum sunt definiți de legislația românească în vigoare, respectiv la pulberi minerale pneumoconiogene, beneficiază de supravegherea stării de sănătate în relație cu expunerea profesională menționată și după încetarea expunerii sau a activității profesionale, denumită în continuare supraveghere medicală post-expunere profesională, pe perioada necesară pentru protejarea sănătății. Prin lucrător expus se înțelege orice lucrător care dovedește expunerea profesională la agenți cancerigeni sau mutageni și pulberi minerale pneumoconiogene prin documente oficiale stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, arată actul normativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS