10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoi mai scump în Dolj, de la anul

Gunoi mai scump în Dolj, de la anul

Începând de anul viitor, doljenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Operatorul de salubritate, Iridex, spune că nu-şi mai acoperă cheltuielile, dacă rămâne la tariful de 2,87 lei/persoană/lună, aşa cum a fost aprobat în 2018.

ADI ECODOLJ a stabilit printr-o hotărâre (Hotărârea nr.16/21.10.2019) că, pentru anul 2020, taxa de salubritate în localităţile din Dolj va creşte. În vederea acoperirii în întregime a costurilor serviciului de salubritate, taxa pentru populaţie trebuie să fie de 8,41 lei/persoană/lună, începând cu 1 ianuarie 2020.

În prezent, localităţile rurale din Dolj care au intrat pe Masterplanul de deşeuri plătesc gunoiul prin acea taxă de salubritate instituită de ADI ECODOLJ.

Aceasta se încasează prin serviciul de taxe şi impozite al fiecărei localităţi şi este în cuantum de 2,87 lei/persoană/lună, aşa cum a fost aprobată în anul 2018.

Pubele Iridex


În hotărâre sunt menţionate şi motivele pentru care se impune majorarea taxei în localităţile în care operează Iridex.
Recalcularea taxei trebuie să se facă ţinând cont de tariful practicat în 2019 de operatorul depozitului Eco Sud. Trebuie menţionat că ultima modificare de tarif aprobat depozitului de la Mofleni de către municipiul Craiova este de 11,8 lei/tonă.
Totodată, să se ţină seama de creşterea taxei pentru fondul de mediu de la 30 de lei la 80 de lei/tonă, începând cu anul 2020. OUG nr. 74/2018, care a modificat OUG nr. 196/2005 prevede creşterea contribuţiei pentru economia circulară.

Colectare gunoi

Iridex în „dezechilibru contractual“

În plus, Iridex a invocat un „dezechilibru contractual“. Operatorul de salubritate Iridex s-a trezit că suma nu acoperă costurile generate de ridicarea, transportul şi depozitarea gunoiului. Calculul iniţial s-a făcut, undeva în anul 2016, şi pe o cantitate mult mai mică de gunoi rezidual.

Operatorul s-a trezit că sunt localităţi, ca Întorsura, Botoşeşti-Paia, care generează foarte puţin gunoi faţă de alte localităţi, de exemplu, Cârcea, care generează gunoi rezidual în cantităţi mari. O analiză mai atentă arată că, din punct de vedere financiar, cantităţile colectate nu acoperă costurile. Se străbat zeci de kilometri pentru ridicarea unei singure pubele cu gunoi.

Autogunoieră Iridex


Este hotărârea noastră. Taxa trebuie actualizată cu legislaţia pe mediu, adică taxa pentru fondul de mediu care va creşte de la 30 de lei la 80 de lei/tonă.

Trebuie să ţinem seama de tariful aprobat depozitului de la Mofleni de către municipiul Craiova, care este de 11,8 lei/tonă. Taxa pentru populaţie trebuie să acopere cheltuielile operatorului. Altfel nu se acoperă costurile cu combustibilul, cu personalul, cu utilajele. La nivelul judeţului, noi trebuie să mărim fracţia de reciclare şi să micşorăm cantitatea de gunoi rezidual.

Deşeurile reciclabile sunt puţine la nivel de judeţ şi facem faţă cu staţia de sortare de la Goicea. De asemenea, am cerut operatorului să facă nişte grafice. Acolo unde cantităţile sunt infime, să meargă la două săptămâni, iar unde sunt cantităţi mari să ajungă şi de două ori în aceeaşi săptămână. În plus, trebuie să cunoaştem populaţia rezidentă a fiecărei localităţi,

a precizat Adela Plăcintescu, director executiv ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS